Slovenija

Slovenci nimamo niti več denarja za hrano

Gabrijel Toplak
25. 11. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovensko združenje za duševno zdravje Šent je v Mariboru odprlo prvo trgovino v državi, v kateri lahko vsak dan razen nedelje tudi za polovico in več ceneje kupujejo samo ljudje, ki ne prejmejo več kot 450 evrov na mesec. Nakup so jim, da ne bi prihajalo do zlorab, omejili na 80 do 100 evrov mesečno.

Slovensko združenje za duševno zdravje Šent je v Mariboru odprlo prvo trgovino v državi, v kateri lahko vsak dan razen nedelje tudi za polovico in več ceneje kupujejo samo ljudje, ki ne prejmejo več kot 450 evrov na mesec. Nakup so jim, da ne bi prihajalo do zlorab, omejili na 80 do 100 evrov mesečno.

Ljudem z nižjimi prihodki je v štajerski prestolnici od zdaj zagotovo lažje, saj jim je od sredine prejšnjega tedna na voljo prva socialna trgovina v državi. V mariborski Sotri, ki jo je na Zrkovski cesti 61 na Pobrežju, v neposredni bližini Doma Danice Vogrinec, odprlo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, lahko kupujejo namreč tudi za polovico in več ceneje.

In res, zanimanje za nakup v tej trgovini je med Mariborčani izredno veliko, saj ljudje stojijo pred vrati v majhni vrsti že pred jutranjim odprtjem. Ko jih ogovorimo, da smo ekipa časopisa Svet24 in če lahko tudi fotografiramo, nam večina obrne hrbet. Le redki so taki, ki nam namenijo kakšno besedo in povedo, kako težko se preživljajo.

A je bil med njimi najbolj pogumen upokojeni Rudi Ferlinc, ki se je pripeljal s kolesom. Pravi, da nima česa skrivati. »Mesečni prihodki znašajo 310 evrov. Ko plačam vse položnice, mi ne ostane veliko, zato mi bo trgovina prišla zares prav. Tukaj bom enkrat tedensko, saj skoraj vsak dan potrebujem moko in olje, občasno si rad privoščim še kakšne testenine. Ker pa je treba vsak dan nekaj jesti in ko malo preračunam, ugotovim, da lahko na teden zapravim 10 evrov,« je razložil 71-letni Ferlinc. Obenem še pravi, da je za pokoj izpolnil le starostno omejitev, saj je njegovo podjetje, Jeklotehna, prej pristalo v stečaju. »Vse življenje sem pridno delal zase in našo državo, pa glejte, kje moram zdaj kupovati,« zaključil Ferlinc.

Poslovodja trgovine Mojmir Merčnik je povedal, da so prve dni od odprtja doživeli izredno velik obisk, kar samo dokazuje, koliko ljudi je v stiski. »Do nakupa v Sotri so upravičene osebe, katerih mesečni prihodek ne presega 450 evrov. Nakup je omejen na 80 do 100 evrov mesečno, da ne bi prihajalo do zlorab, preprodaj ali česa podobnega, obiskovalcem pa so na voljo osnovni življenjski izdelki po cenah, ki so tudi do 50 odstotkov nižje kot v običajnih trgovinah,« pojasnjuje Merčnik in nadaljuje, da je kupcem na voljo kartica, ki jo dobijo, ko predložijo dokazila in izpolnijo pristopne izjave.

Trgovina, v kateri so ljudem z nižjimi prihodki na voljo kakovostni izdelki po cenah, ki si jih lahko privoščijo, je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure in v soboto med 8. in 12. uro. Sicer pa kilogram pšenične bele moke, denimo, prodajajo za 0,79 evra, enako kilogram sladkorja, za kilogram piranske soli je treba odšteti 0,59 evra. Jajčne testenine so po 0,93 evra in liter sončničnega olja po 1,92 evra. Tamkajšnja blagajničarka Metka Andrič pravi, da ljudje kupujejo najnujnejše stvari. »Največ jih posega po olju, sladkorju, moki, pralnem prašku ali mehčalcu, mlečnih izdelkih, nekateri si privoščijo tudi kakšen mesni izdelek. Za nakup v povprečju porabijo okoli 15 evrov, ob pogledu na stranke pa lahko rečem, da k nam ne prihajajo samo starejši, ampak je tudi kar veliko mladih,« je dejala Andričeva.

Gabrijel Toplak