Slovenija

Vožnja pozimi in obvezna oprema v EU

Sašo Avramovič
25. 11. 2013, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pozimi moramo biti vozniki na cestah še posebno previdni. Podajamo nekaj osnovnih pravil vožnje v zimskem času, izvedeli pa boste tudi, kakšna zimska oprema je obvezna v tujih državah.

Shutterstock

Posebnosti vožnje v zimskem obdobju se delijo glede na dve vrsti vremenskih razmer: brez snega in s snegom. V obeh primerih brez zimskih pnevmatik ne gre. V suhem obdobju se moramo zavedati nevarnosti slabšega oprijema pnevmatik zaradi peska, prahu in ostankov soli na vozišču, ob povečani vlažnosti pa še zaradi poledenelih plasti, čeprav ni snega. ''Zato je to obdobje nevarnejše, ker poledenelo vozišče zelo težko opazimo in je običajno že prepozno, ko vozilo zdrsne. Ko je na vozišču sneg, lažje in učinkoviteje prilagajamo hitrost zaradi opazne nevarnosti, ki jo predstavlja slabše stanje vozišča,'' pravijo na AMZS-ju in dodajajo, da je vse skupaj osnova za stalno prilagajanje, povečanje varnostne razdalje, saj so zavorne poti v takih razmerah vedno precej daljše. Najpogostejše napake voznikov v zimskih razmerah so: previsoka hitrost zaradi precenjevanja zmožnosti oprijema pnevmatik glede na stanje vozišča, čeprav so na vozilu zimske pnevmatike, in druge napake, ki se s prvo povezujejo, na primer, da ne spremljamo prometa pred seboj (telefoniranje), ne očistimo vseh steklenih površin, nepravilno uporabljamo luči oziroma jih ne popravimo, če ne delujejo, ne zamenjamo izrabljenih metlic na brisalnikih, vozimo z zamrznjeno napravo za močenje vetrobranskega stekla …

 

Shutterstock

 

 V zimskih razmerah je zavorna pot precej daljša.

In če se boste odpravili na smučanje ali izlet v druge države (npr. Avstrijo, Italijo ali Nemčijo), je dobro vedeti vse o obvezni zimski opremi v teh državah. Kot so nam pojasnili na AMZS-ju, je v Avstriji zimska oprema osebnih vozil obvezna med 1. novembrom in 15. aprilom, vendar le v primeru zimskih voznih razmer. Takrat morajo biti vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami z minimalno globino profila 4 mm oz. z letnimi in snežnimi verigami v priboru.

V Italiji je zimska oprema (zimske pnevmatike ali letne pnevmatike + verige) odvisna od posamezne regije. V regiji Furlanija - Julijska krajina je zimska oprema ne glede na vozne razmere obvezna od 15. 11. do 15. 4., v okolici Benetk od 1. 11. do 31. 3., v bližini smučarskih središč v okolici Bolzana in Trenta pa le ob sneženju.

V Nemčiji imajo t. i. situacijsko zimsko opremo, ki je obvezna ob zimskih voznih razmerah, ko morajo biti vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami. V takem primeru kombinacija letnih pnevmatik in snežnih verig ni dovoljena.