Slovenija

Udarci v resničnem življenju niso sprejemljivi

STA / S.R.
25. 11. 2013, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policisti so ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami obiskali učence osnovne šole Prežihov Voranc v Ljubljani, kjer so jim pojasnili, zakaj je pomembno, da se pogovarjamo o nasilju. Otroke je prišel pozdraviti tudi boksar Dejan Zavec, ki je zaposlen v policiji, ter jim sporočil, da udarci v resničnem življenju niso sprejemljivi.

Mediaspeed

Zavec in namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar sta otroke petih in šestih razredov nagovorila v šolski knjižnici. Opozorila sta, da udarci, pa tudi ravnanja in besede, bolijo, težave pa se lahko reši na miren način. Skupaj sta otrokom tudi prisluhnila, da so sami povedali, kako vidijo nasilje. Bobnarjeva je ugotovila, da so otroci zelo osveščeni in imajo zelo odklonilen odnos do nasilja.

Pomembno se ji zdi, da se tak odklonilen odnos razvije že v najzgodnejših letih. V ta namen so na šoli pripravili številne aktivnosti, kako nasilje prepoznati kot nesprejemljivo vedenje med ljudmi, kako reči ne nasilju in kako poiskati pomoč.

Otrok, ki živi v nasilni družini, namreč te vedenjske vzorce prevzame, je Bobnarjeva dejala danes v izjavi novinarjem. Zato je tudi sam, ko odraste, lahko nasilen, lahko pa ponotranji vlogo žrtve nasilja in se tako obnaša v odraslosti. Zanje je najpomembneje, da se takrat, ko žrtev poišče pomoč, vse pristojne institucije učinkovito odzovejo na prijavo.

Opozorila je, da je nasilja med štirimi stenami in v medsebojnih odnosih še vedno veliko preveč. Prav nasilje nad ženskami je ena najpogostejših kršitev človekovih pravic, je poudarila, a tovrstno nasilje je po njenem mnenju skrito za tančico kulturnega okolja ali privzgojenih vedenjskih vzorcev.

Policija žrtve nasilja sicer poziva, naj naredijo prvi korak in si poiščejo pomoč, je dejala. Ob tem so posebno veseli, da te aktivnosti podpira profesionalni boksar Dejan Zavec, "ki ve, kaj pomeni fizična moč in da ta moč sodi samo v ring".

Tudi Zavec meni, da je treba o nasilju čim več govoriti. Spomnil je, da poznamo več vrst nasilja, poleg fizičnega tudi denimo psihično in spolno, žrtvam pa je ponavadi težko spregovoriti. A nasilje naj ne bo tabu tema, temveč tema, o kateri se v družbi govori, je poudaril, hkrati pa tudi žrtvam nasilja sporočil, naj o tem, kaj se jim dogaja, obvestijo pristojne.

Za najmlajše otroke so v šolski dvorani priredili igrico 113, ostali pa so si lahko ogledali policijske konje, na šolo je prišel tudi vodnik policijskega psa, z enim pasjim mladičkom in enim odraslim psom. Ta je pokazal različne spretnosti, med drugim je skakal skozi obroč, ki ga je držal policist, ter izvedel vse njegove ukaze. Zavec pa je otrokom razdelil avtograme, z nekaterimi se je tudi fotografiral.

Policisti so sicer letos do 30. junija našteli 783 kaznivih dejanj nasilja v družini, v 721 primerih je bila žrtev ženska. Številke v zadnjih letih sicer upadajo. Leta 2010 je bilo kaznivih dejanj 2344, predlani 1917, lani pa 1792.