Slovenija

Zdravstvene odločitve obvladuje gradbena mafija

STA / S.R.
25. 11. 2013, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavnik civilne iniciative zdravnikov Erik Brecelj je nad odstopom ministra za zdravje Tomaža Gantarja zaskrbljen. Kot pravi, je Gantar opozoril na celo vrsto zadev, zaradi katerih je nemočen. "Priznal je nemoč za spremembo česar koli. To bi moral biti hud alarm za predsednico vlade Alenko Bratušek in za državljane," je dejal za STA.

Mediaspeed

Brecelj opozarja, da je slovensko zdravstvo "na točki, ko priznamo, da ne moremo nič narediti". Zato pričakuje, da bo Bratuškova to opozorilo zelo resno vzela in začela ukrepati v tej smeri.

Izpostavil je tudi, da minister sam brez podpore vlade ne more narediti nič. "Če pa vlada ne misli nič narediti, potem naj ministrstvo za zdravje ukini," predlaga predstavnik Iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Sloveniji. Tako opozarja na nizko pogajalsko pozicijo zdravstvenega ministra v vladi in na to, da "zdravstvene odločitve obvladujejo gradbena mafija".

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes dopoldne predsednici vlade Alenki Bratušek posredoval odstopno izjavo, so sporočili z ministrstva. Kot razlog za svojo odločitev navaja nezmožnost izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema, saj da ni rešitve, ki bi bila učinkovita in bi zadovoljila vse.