Slovenija

Decembra vrata odpira razdelilnica brezplačnih obrokov

STA
14. 11. 2013, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Ljubljani bo decembra odprla vrata razdelilnica brezplačnih toplih obrokov. Dnevno bo upravičencem na voljo približno 200 obrokov, delili pa bodo tudi viške hrane, ki jih bodo podarili trgovci. Današnji predstavitvi projekta ljubljanske ljudske kuhinje sta prisluhnila tudi ministrica Anja Kopač Mrak in minister Dejan Židan.

Pobuda za odprtje ljudske kuhinje, ki bo domovala v objektu na Zaloški cesti 42, je prišla iz vrst Lions kluba Bled Golf. Delovala bo v okviru zavoda Pod strehco, ki je v fazi registracije, združil pa bo različne humanitarne organizacije: Zvezo Lions klubov Slovenije, Slovensko karitas, Rdeči križ Slovenije, Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje in Zvezo Rotary klubov Slovenije. Partnerja projekta sta tudi Smučarska zveza Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Kot je na predstavitvi projekta pojasnila guvernerka zveze Lions klubov Alenka Marter, so uspeli z dvema humanitarnima prireditvama za odprtje ljubljanske ljudske kuhinje zbrati skoraj 40.000 evrov, za delovanje pa bo razdelilnica na leto potrebovala približno 100.000 evrov. Marterjeva zato računa na stalno pomoč različnih donatorjev, ki bo projekt obdržala pri življenju. Objekt na Zaloški cesti jim je dala v brezplačni najem ljubljanska mestna občina.

Poleg razdelilnice toplih obrokov in viškov hrane bo po napovedih Marterjeve v istem objektu v dveh do treh mesecih zaživel tudi socialni center, ki bo ponudil različne dejavnosti - od družabnih iger, do pomoči otrokom z učnimi težavami, svetovanja in brezplačne pravne pomoči. Marterjeva je spomnila, da so podobni projekti doslej zaživeli že v Celju, Mariboru in Trbovljah, pohvalijo pa se lahko z dobrimi izkušnjami.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova ter minister za kmetijstvo in okolje Židan sta pozdravila projekt. Pri tem sta opozorila na prizadevanja vlade in pristojnih ministrstev za odpravo birokratskih ovir pri zagonu humanitarnih dejavnosti. Židan je posebej izpostavil potrebo po prilagoditvi davčne zakonodaje, da se dejavnosti, kot je razdeljevanje viškov hrane, ne bi znašle v davčnem prekršku.

Židan je tudi postregel s statističnim podatkom, da smo v Sloveniji v letu 2011 na celotni verigi od pridelave do potrošnje zavrgli 168.000 ton hrane, kar znaša 82 kilogramov na prebivalca. Od tega se je kar 42 odstotkov zavrglo zaradi neustrezne potrošnje, ko kupimo več hrane, kot pa je potrebujemo.

Generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic pa je postregel s podatkom, da so v obnovo objekta na Zaloški cesti doslej vložili že 1000 prostovoljskih ur. Pri tem je poudaril, da je projekt ljudske kuhinje naletel na dober odziv neposredne okolice.