Slovenija

Davek na nepremičnine razburja

STA
14. 11. 2013, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prve ure odločanja o dopolnilih k predlogu zakona o davku na nepremičnine zaznamuje burna razprava. Opozicijske poslance razburja že četrti člen, ki med drugim predvideva, da v kolikor lastniška razmerja niso urejena ali pravilno evidentirana, se davek prerazporedi na tiste solastnike, katerih lastniški deleži so nesporni.

Mediaspeed

Opozicija izpostavlja, da je to nepravična rešitev in so k členu predlagali tudi svoja dopolnila, ki pa niso bila sprejeta.

Mihael Prevc (SLS) je prepričan, da to ni pravično in da bi bilo treba v takšnih primerih evidence urediti. "Se pravi, poklicati na pomoč geodetsko upravo in davčna uprava v končni fazi je tista, ki lahko davek zaračuna lastnikom takšne nepremičnine šele takrat, ko je jasno evidentirano, kdo in koliko lastnikov je vpisanih kot lastniki neke nepremičnine," je izpostavil.

Opozicijski poslanci so koaliciji očitali pomanjkanje socialnega čuta, saj da bodo nepremičninski davek plačevali tudi najemniki neprofitnih stanovanj. Vlada je sicer že v sredo pojasnila, da so v to dikcijo zajete zgolj nepremičnine, ki se oddajajo v neprofitni najem na podlagi sodne odločbe in ki so bile vrnjene v postopku denacionalizacije. V ostalih primerih neprofitnih najemov pa je davčni zavezanec lastnik nepremičnine.

Romana Tomc (SDS) je vendarle tudi danes izpostavila, da ni razloga, da bi socialno šibki najemniki pokrivali stroške davka za lastnike, ki so z denacionalizacijskimi postopki pridobili včasih tudi zelo veliko premoženje. "Mislim, da je vlada tudi napačno oziroma sploh ni predvidela, kako ravnati v primeru, ko pa ta najemnik, ker je seveda socialno šibek, ne bo zmogel plačati davka," je še dodala.

Da se v celotno razpravo vnaša veliko polresnic, je prepričan Matevž Frangež (SD). Ob tem je poudaril, da je osnovna rešitev predlaganega zakona, preden ga je dopolnil odbor za finance, resnično določala možnost, da bi v primeru nepridobitnega najema stanovanja v lasti stanovanjskega sklada breme in zavezo za plačevanja davka prevalili na najemnika takšnega stanovanja. "Tega določila v zakonu, ki je danes in v tem trenutku pred nami, ni," je opozoril.

Prevc je vseeno spomnil, da so najemniki neprofitnih stanovanj predvsem tisti s socialnega roba in mlade družine.