Slovenija

Pazite, če prodajte zlato

Sašo Avramovič
12. 11. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odkupovalnice zlata so se v zadnjih letih razmahnile kot gobe po dežju, saj so nekatere prav v krizi videle svojo priložnost. Poleg odkupovalnic lahko svoje zlato prodate tudi v zlatarnah. Ne glede na to, kje boste prodajali, smo zbrali nekaj uporabnih nasvetov pred prodajo starega nakita, ure, kovancev, palic ali drugega.

Thinkstock

Konkurenca je huda, saj je odkupovalnic zlata in zlatarn veliko, nekatere vam za vaše zlato ponudijo več, druge manj, a tokrat ne bomo o tem, koliko denarja boste pri kateri dobili, pač pa o tem, na kaj je treba biti pozoren in kaj moramo upoštevati, preden se odločimo za prodajo.

Ko se odločimo za prodajo našega starega zlata, je vsekakor dobro, da se odločimo za preizkušenega in poznanega odkupovalca. »Dobro je, da prej doma pregledamo, kakšni so žigi na izdelkih, ki jih želimo prodati. Žigi 333, 585, 750 itd. označujejo čistino naših izdelkov. Pozorni moramo biti, da nam odkupovalec ne oceni izdelka na nižjo čistino, kot je tista z žigov,« svetujejo v podjetju Čebelica.

Poleg tega je prav tako priporočljivo, kot svetujejo v podjetju Edisontrade, da pred prodajo svoje zlato ocenimo pri več ponudnikih in se šele nato odločimo za prodajo pri najugodnejšem. Nekaj zelo uporabnih nasvetov so nam sporočili tudi iz podjetja Svet plemenitih kovin – Zlatko Srebrnik, kjer pravijo, da je vsekakor odkupna cena prva, na katero je treba biti pozoren pred prodajo, če bomo prodajali nakit ali drugi lom, pa je, kot svetujejo, treba preveriti tudi tehtnico, s katero trgovec tehta.

»Pri tem je treba biti posebej pozoren na to, da lahko sami vidite težo vašega zlata, ker preveč odkupovalnic uporablja trik, da je izpis teže obrnjen, tako da se ne vidi,« dodajajo.

Thinkstock

Tri omenjena podjetja smo povprašali tudi, zakaj se po njihovem ljudje sploh odločamo za prodajo zlata. »Ljudje se za prodajo starega zlata odločajo predvsem zato, da dobijo gotovino. Veliko je tudi ljudi, ki se odločajo za zamenjavo starih izdelkov, ki so se jih naveličali, za neki nov izdelek,« odgovarjajo iz podjetja Čebelica. V podjetju Svet plemenitih kovin – Zlatko Srebrnik menijo, da se ljudje za prodajo odločamo iz različnih razlogov, po navadi pa, kot pravijo, prodajamo zlato, ker ne potrebujemo več nakita.

V podjetju Edisontrade pa odgovarjajo, da se ljudje za prodajo zlata največkrat odločamo zaradi stiske ali pa ker predmetov enostavno več ne uporabljamo.

In kaj ljudje najpogosteje prodajamo, ko govorimo o zlatu? V podjetju Svet plemenitih kovin – Zlatko Srebrnik pravijo, da je za prodajo najbolj 'popularen' nakit, prav tako tudi v podjetju Čebelica pravijo, da se največkrat prodaja obrabljen in iztrošen star nakit.

Glede odkupne cene zlata pa je tako, da se ta lahko dnevno spreminja, ker je vezana na borzno ceno. Drugače rečeno, za en gram zlata bomo dobili toliko, kolikor je dnevna cena, saj se cena na gram določi na podlagi borzne cene. Poleg tega pa je seveda odkupna cena odvisna od čistine, saj bomo za višjo čistino zlata dobili tudi več denarja.

Podali smo vam torej nekaj nasvetov, če se boste odločili za prodajo stare ure, zob, zlatih kovancev ali pa recimo zlatih palic, ki vam bodo prišli še kako prav pred prodajo in po njej.