Svet

Panika! Odkrili prvo kamelo s koronavirusom

STA/M.J.
11. 11. 2013, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Savdska vlada je danes sporočila, da so odkrili kamelo, pri kateri so testi potrdili okužbo s smrtonosnim koronavirusom. Gre za prvo žival, pri kateri so odkrili tovrstno okužbo, čeprav so znanstveniki že opozarjali, da bi lahko virus, ki je po svetu terjal že 64 človeških življenj, na človeka lahko prenesle kamele.

Okužbo kamele, ki je v lasti nekega s koronavirusom okuženega moškega, so potrdili prvi laboratorijski testi, izjavo zdravstvenega ministrstva navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo sedaj v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom in laboratoriji poskuša izolirati virus, da bodo lahko njegovo genetsko strukturo primerjali s pacientovo. Če se bosta virusa izkazala za identična, bo to lahko odprlo vrata identifikaciji vira virusa, poudarjajo oblasti.

Avgusta so raziskovalci izpostavili kamele kot morebitni vir koronavirusa. Mednarodna ekipa strokovnjakov je namreč zbrala vzorce krvi 349 različnih živali. Pri vseh 50 enogrbih kamelah iz Omana so zasledili protitelesa na virus, medtem ko jih pri drugih živalih, med drugim govedu, ovcah, kozah in lamah, niso našli.

"Enogrbe kamele so priljubljene živali na Bližnjem vzhodu, kjer jih uporabljajo za tekme, pa tudi za meso in mleko, tako da obstajajo različni tipi stika ljudi s temi živalmi, ki bi lahko vodili v prenos virusa," so zapisali avtorji študije, na čelu katere je bil nizozemski inštitut za javno zdravje.

Koronavirus - bližnjevzhodni respiratorni sindrom (MERS-CoV) - so odkrili lani. Večino smrtnih žrtev je terjal v Savdski Arabiji.

X