Slovenija

Jankoviću ni mar za 800 delavcev

Simon Rosc, Foto: Nikola Miljković, Grega Wernig
30. 10. 2013, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Že včeraj smo poročali o odločitvi upravnega sodišča, ki je družbi Papir servis iz ljubljanskih Vevč odpravilo okoljevarstveno dovoljenje, s tem pa ogrozilo skoraj 800 delovnih mest. V kolikor ministrstvo ne bo po hitrem postopku ukrepalo, se lahko zgodi najbolj črn scenarij in tako brez vsakdanjega kruha ostanejo vsi zaposleni.

Poraja se vprašanje, kaj bodo storili pristojni, da rešijo zaposlene, in ali bi morebiti sodišče lahko odločilo kako drugače. Od situacije pa se je popolnoma distanciral ljubljanski župan Zoran Janković.

Delavci Papir servisa še vedno trepetajo, kaj bo z njihovimi delovnimi mesti. Kot smo včeraj že poročali, je upravno sodišče v upravnem postopku odločilo, da se odločanje o okoljevarstvenem dovoljenju vrne v ponovno odločanje Agenciji RS za okolje, ki ga je tudi izdala, njegovo zakonitost pa je pred tem že potrdilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje. To pomeni, da je družba Papir servis ostala brez ključnega dokumenta, ki ga potrebuje za obratovanje.

Glede na to, da je z odpravo okoljevarstvenega dovoljenja upravno sodišče resno ogrozilo 768 delovnih mest, se lahko vprašamo, ali je njegovo ravnanje odgovorno in ali bi morebiti lahko odločilo drugače. Edina rešitev, ki lahko ohrani skoraj 800 delovnih mest, je začasno dovoljenje, ki ga lahko po zakonu o upravnih postopkih izda ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Vse drugo bi trajalo predolgo in bi pomenilo zgolj in samo en zaključek, ki pa za delavce vsekakor ni srečen.

Ali gre Jankoviću morebiten propad Papir servisa celo na roko?

Kljub temu, da Papir servis v nasprotju z drugimi podjetji v tej panogi predeluje le papir in plastiko ter da na leto predelajo manj kot 50 tisoč ton odpadkov, zaradi česar po uredbi presoja vplivov na okolje ni potrebna, se je sodišče odločilo, da je to presojo kljub vsemu treba izvesti, uredbo pa je v odločbi celo označilo za nezakonito. Ali se bo torej samo za dosego zaprtja Papir servisa spreminjala uredba?

Ali je odločba sodišča odgovorna, se lahko vprašamo tudi zaradi dejstva, da je podjetij, ki ne presegajo letnega pragu 50 tisoč ton predelave odpadkov, izjemno veliko, zaradi česar lahko sledi odprava okoljevarstvenega dovoljenja tudi zanje in s tem zaprtje njihovih obratov.

Edina rešitev za Papir servis je torej začasno dovoljenje ministrstva za kmetijstvo in okolje, kjer pa so na vprašanje, kako komentirajo odločbo sodišča, odgovorili, da bo Agencija RS za okolje sledila napotkom upravnega sodišča, same odločbe pa da ne morejo komentirati.

Morebitno izgubo skoraj 800 delovnih mest je včeraj na novinarski konferenci komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković, pri čemer se je od situacije popolnoma distanciral. S tem je dal jasno vedeti, da mu je popolnoma vseeno za ljubljanske delavce. Še več, v izjavi je dejal, da lahko smeti odvaža tudi kdo drug. Ali se v ozadju pripravlja zarota, po kateri bo ves posel prevzelo združenje javnokomunalnih podjetij Embakom, d. o. o., v ozadju katerega naj bi bil po naših informacijah tudi zasebni kapital?

Ali gre Jankoviću morebiten propad Papir servisa s tega vidika celo na roko? Ozadje teh namer bomo še raziskali in v prihodnje o njih tudi poročali. Delavci Papir servisa so nad Jankovićevo izjavo ogorčeni in zgroženi. Sprašujejo se, zakaj sploh imajo župana, če mu je vseeno za njihova delovna mesta, in kako je sploh možno, da jim v teh trenutkih obrne hrbet. V naslednjih dneh pričakujejo, da bo Janković stopil prednje in obrazložil, kako mu je lahko vseeno za njihovo preživetje.

Pobudnik selitve Papir servisa v Vevče je bil prav Zoran Janković.

Smo pa izvedeli tudi, da naj bi bil prav Janković pobudnik selitve Papir servisa v Vevče, zato je njegovo sedanje ravnanje še toliko bolj nenavadno. Sicer naj bi že v preteklosti ponujal lokacijo na Barju, ki naj bi nato na lepem postala neprimerna, včeraj pa jo je na tiskovni konferenci spet izpostavil kot možno, a najhitreje šele leta 2015, kar pa je za Papir servis absolutno prepozno. Ima torej ljubljanski župan v ozadju svoje interese?

Komentar o resnosti situacije, torej o izgubi skoraj 800 delovnih mest, smo prejeli tudi od nevladne organizacije Alpe Adria Green, ki je postopek v imenu krajanov Vevč pred sodiščem tudi vodila. Čeprav smo vprašanje naslovili neposredno na Alpe Adria Green, smo odgovor v njihovem imenu prejeli kar od Civilne družbe Sp. Kašelj-Podgrad-Zalog, in sicer, da ta sklep nikakor ne pomeni zaprtja obrata, v kolikor bo ta deloval po naši zakonodaji in standardih EU, saj bo na podlagi dejstev Arso odločal, ali ta objekt z uporabo spremenljive tehnologije spada v ta prostor ali ne. Ob tem naj še enkrat spomnimo, da je ministrstvo za kmetijstvo in okolje pred tem že presodilo, da je bilo dovoljenje pridobljeno v skladu z zakonodajo.

Iz tega lahko sklepamo, da se Alpe Adria Green resnosti položaja ne zaveda, saj Papir servis brez tega dovoljenja ne sme in ne more obratovati, torej mora predelavo ustaviti, s tem pa delavci izgubijo službe. Že predvčerajšnjim pa nam je na vprašanje, kaj meni o odločbi sodišča, odgovoril Milan Mirkov, predsednik civilne iniciative, ki je kljub najverjetneje številnim izgubljenim delovnim mestom z odločbo zadovoljen. Ali gre torej v tem primeru za dosego nekega cilja preko trupel?

Nam je pa svoj pogled na situacijo v pogovoru za Svet24 razkril svetnik četrtne skupnosti Polje, Anton Vatovec, ki je presenečen nad odločitvijo upravnega sodišča, saj je s tem, kot je dejal, na cesto postavilo 800 ljudi. Nadaljeval je: »Kot človeku v današnjih časih, ki čuti in ki ima posluh za socialo, se mi zdi, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi. V tem kontekstu se mi zdi, da imamo ljudje, zaposleni, prednost pred ribami. To je mogoče malo grdo rečeno, vendar vse ni bilo pošteno prikazano in povedano. Ni se povedalo, da je Papir servis po naših podatkih zgradil dve čistilni napravi. Če so odstopanja, je stvar inšpekcijskih služb, da to uredijo, vendar mislim, da se Papir servis s temi zadevami ne šali.

Povedati moram tudi, da so bili v vsem tem času vsi iz Papir servisa, tako njegov direktor Janez Mlakar kot lastnik Martin Odlazek, korektni in smo dobro sodelovali, in ni razloga, da podjetju ne bi verjel tudi zdaj. Kaj lahko zdaj skupaj naredimo? Treba se je pogovarjati in ne prepirati. Na tem sestanku četrtne skupnosti, ki naj bi bil okrog 15. novembra, se bomo seznanili s tem, kaj je MOL pripravila, in potem bomo vlekli poteze naprej. Želimo si, da bi bil Papir servis preseljen na Barje, če bi se dalo, do naslednjega leta, do avgusta ali začetka septembra. Zavedamo se, da je treba zadeve pospešiti, saj se zdaj sprejemajo investicijski plani za naslednje leto in to bi bilo dobro vanje  vključiti. Za to se četrtna skupnost zavzema pri županu. Upam, da bo do tega tudi prišlo, razen če ni v ozadju kaj drugega. Vsa stvar je pravzaprav v volji mesta Ljubljana in župana.«

Kaj bo storila vlada?

Na ministrstvo za okolje in prostor se je obrnil tudi Papir servis, ki pričakuje hitro ukrepanje, prav tako še vedno čakajo odziv predsednice vlade Alenke Bratušek, ki pa je že odgovorila našemu časopisu, in sicer so v njenem kabinetu zapisali, da je premierka v zvezi s tem primerom od pristojnega ministra že zahtevala poročilo. Kaj bo torej storila vlada in druge pristojne institucije, še ne vemo, vsekakor pa bi bila prava smer rešitev 768 zaposlenih, ki si v Papir servisu služijo kruh.

 

Janez Mlakar, direktor Papir servisa: »Nad sprejeto dokončno odločitvijo sodišča smo milo rečeno zelo zaskrbljeni in primorani v zaščito obstoja podjetja ter ogroženih 768 delovnih mest, v iskanje vseh možnih pravnih sredstev in nerazumno hitrih ukrepov