Svet

Deček vdiral za Anonymous

U.K.
29. 10. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

12-letni Kanadčan iz Quebeca je priznal, da je on stal za napadi na vladne spletne strani med študentskimi protesti leta 2012. In to samo za videoigre.

Neimenovani deček je, potem ko je vdrl v spletne strani, posredoval podatke skupini Anonymous. To je skrivna hekerska organizacija, ki se bori za pravice posameznikov. Naj spomnimo, da so obljubili napad tudi na slovenske vladne spletne strani, če bi sprejeli 'zloglasno' ACTO. Poleg tega napadajo spletne nasilneže in celo lovijo pedofile. Zaposlili so fanta, ki je za plačilo dobival računalniške igre. Leta 2012 je vdrl in paraliziral več vladnih spletnih strani, med drugimi v quebeški inštitut za javno zdravstvo in spletno stran čilenske vlade.

Povzročil naj bi za 60.000 dolarjev (približno 44.000 evrov) škode. Tožilec je sam priznal, da fantova dejanja niso bila politično motivirana. »Na vse skupaj je gledal kot na izziv,« je na zagovoru dejal njegov odvetnik. A dejstvo je, da se je fant ukvarjal z vdiranjem že od devetega leta, zato ga bodo naslednji mesec obsodili. Vendar se mu za prihodnost verjetno ni treba bati, saj take 'strokovnjake' v svoje vrste hitro vpokličejo velika računalniška podjetja.