Slovenija

''Ljudstvo lačno je ful drugačno''

STA / S.R.
29. 10. 2013, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okoli 500 protestnikov, ki so se danes zbrali v prestolnici, da bi izrazili nasprotovanje politični eliti, protestira mirno. Svoja stališča izražajo z vzkliki in transparenti, s Trga republike, kjer so se sprva zbrali, so se odpravili na pohod po mestu, tudi pred vlado, in se nato vrnili pred parlament.

Udeleženci protesta so se najprej zbrali pred parlamentom, kjer so nekateri prižgali tudi svečke in vzklikali razna gesla. Nato pa so se podali na krajši pohod po ulicah mesta, med drugim do vladne palače, kjer so glasno žvižgali. Potem so se vrnili pred parlament, nekateri so se posedli na cesto.

Na transparentih so med drugim aktualni politični eliti očitali, da je hlapec EU, nekateri so zažigali letake z napisom "trojka". Videti je bilo tudi napise "Milan, Zoki in Stanovnik, nočemo v vaš peskovnik" pa tudi "Poslance na minimalce" ter "Sindikate delavcem, referendum državljanom, svobodo medijem". Slišati je tudi že tradicionalno vstajniško skandiranje "lopovi" in "Vsi ste gotovi" ter opozorila, da je "ljudstvo lačno ful drugačno".

Upravljalci Facebook strani ljubljanskih protestov so udeležence pozvali k mirnim demonstracijam, v primeru izgredov pa da naj se umaknejo od izgrednikov. Za zdaj večjih izgredov ni bilo, nekateri so le ovirali promet, Šubičevo cesto pa so policisti zaprli za promet. Proti DZ je poletela tudi petarda.

Ograj okoli DZ sicer tokrat ni, so pa policisti v bližini in v pripravljenosti, če bi morali ukrepati.

Današnji protesti so potekali tudi drugod, v Mariboru, Kopru, Murski Soboti, Kranju in Novi Gorici. Danes je sicer prva obletnica protesta v Mariboru, ki ga je organiziralo Gibanje 29. oktober, in na katerem je okoli 600 ljudi zahtevalo odstop tedanje vlade.