Slovenija

Že preverjajo prodajo pirotehničnih izdelkov

STA/M.J.
23. 10. 2013, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Inšpektorat za notranje zadeve je pred decembrom, ko je pričakovati povečan nakup pirotehničnih izdelkov, že začel z nadzorom uvoza in prodaje omenjenih izdelkov. Do konca leta napoveduje okoli 40 nadzorov, pri čemer bodo inšpektorji pozorni predvsem na oznake na priglasitvenih listih.

Pri tem morajo biti oznake popolnoma skladne z delovanjem pirotehničnega izdelka. "Ravno nepravilni, neskladni in zavajajoči priglasitveni listi so namreč pogosto vzrok za hude poškodbe uporabnikov pirotehnike," pojasnjujejo na inšpektoratu.

Najbolj intenzivne nadzore na inšpektoratu napovedujejo v večjih nakupovalnih središčih, kjer so pirotehnični izdelki dostopni tudi otrokom, pod lupo pa bodo tudi večji uvozniki tovrstnega blaga. Preglede nameravajo opravljali po vsej Sloveniji, odzivali pa se bodo tudi na posamezne prijave.

V dosedanjem nadzoru so nekaj kršitev že odkrili. Pred dnevi so namreč na območju Krškega in Brežic opravili tri inšpekcijske nadzore. V enem primeru so prodajalcu izrekli ustno odločbo, ker je pirotehnične izdelke prodajal brez ustreznega dovoljenja, v drugem primeru so ugotovili manjše nepravilnosti zaradi neustrezne označbe v trgovini, v tretjem primeru pa nepravilnosti ni bilo.

Za kršilce predpisov so predpisane globe, ki se razlikujejo glede na vrsto kršitve in kršitelja. Za podjetnike globe znašajo od 2000 do 20.000 evrov, za pravne osebe od 5000 do 50.000 evrov, za odgovorne osebe pravne osebe ali podjetnike pa od 400 do 4000 evrov.

Globa od 400 do 1200 evrov je zagrožena za tistega posameznika, ki prodaja, kupuje, poseduje ali uporablja ognjemetne izdelke, namenjene le pravnim osebam in podjetnikom z ustreznim dovoljenjem za to dejavnost, ali ognjemetne izdelke druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok. V večini primerov je določena tudi stranska sankcija, to je odvzem pirotehničnih izdelkov.