Svet

Škandal v Glaxosmithkline

STA
23. 10. 2013, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska farmacevtska skupina Glaxosmithkline (GSK) je v tretjem četrtletju beležila padec čistega dobička zaradi škandala s podkupovanjem na Kitajskem, dobiček pa je na letni ravni upadel za 12 odstotkov na 969 milijonov funtov (1,14 milijarde evrov). Prodaja na Kitajskem je upadla za 61 odstotkov, na globalni ravni pa se je okrepila za odstotek.

Zajem zaslonske slike

Prihodki od prodaje GSK so se v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem okrepili za en odstotek na 6,51 milijarde funtov (7,68 milijarde evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zaenkrat je še prezgodaj, da bi ocenili, kakšne bodo dolgoročne posledice škandala na Kitajskem," je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal izvršni direktor GSK Andrew Witty. Kitajska je zaradi informacij o podkupovanju ter dogovarjanju o cenah že začela preiskavo nelojalne konkurence v farmacevtski in drugih panogah.

Zaposleni v GSK so na Kitajskem podkupovali vladne uradnike, združenja farmacevtske industrije, bolnišnice in zdravnike, da bi pospešili prodajo njihovih zdravil in zvišali njihovo ceno. Podkupnine naj bi uradniki prejeli neposredno ali pa preko turističnih agencij in sponzorstva projektov.