Slovenija

Zadeva Balkanski bojevnik pred višjimi sodniki

STA
23. 10. 2013, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred senatom ljubljanskega višjega sodišča bo danes zadeva Balkanski bojevnik. Sodniki se bodo sešli na javni seji senata, ki je sklicana po pritožbi tožilstva ter pritožbah, ki so jih vložili zagovorniki štirih obsojenih. Trinajst oproščenih, med njimi je tudi prvoobtoženi Dragan Tošić, se na sodbo senata ni pritožilo.

Svet24.si

Sodišče je sodbo v enem največjih sojenj doslej izreklo 20. novembra lani. Od 17 obtoženih je sodišče po izločitvi slovenskih in srbskih dokazov zaradi obtožb neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter hudodelskega združevanja obsodilo le četverico. Anesu Selmanu je prisodilo deset, Marku Bubliču osem, Dejanu Zupanu sedem, Sandri Udrih pa štiri leta zaporne kazni.

Ker tožilstvo v končni besedi ni predlagalo podaljšanja pripora, ga je moralo sodišče ob izreku sodbe odpraviti, tudi zoper obsojene. Dva dni po izreku so pripor le odredili, tja sta takoj odšla Zupan in Bublič, Udrihova je v hišnem priporu, Selman pa je pobegnil.

Kakor predvideva zakon o kazenskem postopku, lahko sodišče druge stopnje o zadevi odloči na seji senata ali na podlagi opravljene obravnave.

Seja senata višjega sodišča se začne s poročilom sodnika poročevalca. Tisti, ki so se pritožili, lahko predstavijo glavne poudarke iz pritožbe, nasprotna stranka pa lahko poda odgovor na pritožbo. Na seji je možen tudi vpogled v določeno spisno gradivo oziroma prebiranje posameznih listin. Senat se nato umakne k posvetovanju in glasovanju, svojo odločitev lahko razglasi tudi po seji.

Sodišče druge stopnje lahko zavrže ali zavrne pritožbo, razveljavi sodbo in pošlje zadevo v vnovično sojenje. Višji sodniki lahko tudi sami spremenijo prvostopenjsko sodbo.