Slovenija

Bomo dobili hitrejše postopke glede nezakonito pridobljenega premoženja

STA/M.J.
21. 10. 2013, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek se strinja s poslancem Matejem Toninom (NSi), da bi bilo treba hitreje izvajati postopke glede odvzema premoženja nezakonitega izvora, opozarja pa, da vlada na postopke ne sme vplivati in da morajo biti ti izpeljani zakonito. Vlada bo predlagala spremembe področnega zakona, je napovedala.

Svet24

Tonin je v poslanskem vprašanju, ki ga je zastavil v okviru danes začete seje DZ, opozoril na besede pravosodnega ministra Senka Pličaniča, da doslej še ni bil končan noben postopek po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki je bil sprejet v letu 2011. To se poslancu zdi zelo slabo sporočilo, ki govori v prid tistih, ki "še naprej uživajo v svojih vilah in na jahtah", bremena krize pa nosijo tisti, ki je niso povzročili.

Bratuškova je dejala, da ne vlada ne ministrstvo ne sme na kogarkoli vplivati, kako naj se ti postopki vodijo, strinja pa se, da bi jih bilo treba peljati hitreje.

Premierka je pri tem spomnila, da se je zakon začel uporabljati 30. maja 2012 in da določa, da lahko finančna preiskava traja največ eno leto, pri čemer se lahko zaradi objektivnih razlogov podaljša za največ šest mesecev. "Kakorkoli nam je ali ni všeč - pa tukaj stojim na vaši strani - se ta rok še ni iztekel," je dejala Bratuškova.

Navedla je podatek Okrožnega sodišča v Ljubljani, da bo za eno zadevo poravnalni in prvi narok za glavno obravnavo razpisan predvidoma v začetku decembra.

Premierka je dodala, da policija ter davčna in carinska uprava v skladu s svojimi pristojnostmi zelo aktivno sodelujejo v postopkih. Izpostavila je tudi spremembo zakona o davčnem postopku, po katerem se lahko ne glede na kazensko odgovornost vpelje postopek, po katerem se lahko premoženje, katerega izvor ni dokazan, obdavči s 70 odstotki. Kar pa ne pomeni, dodaja, da ti ljudje ne bodo kazensko dogovarjali.

Poudarja, da je treba postopke do konca pripeljati na sodiščih, ne pa jim soditi medijsko, in jih izpeljati na zakonit in ustaven način, saj da bodo, če bodo "padali" na ustavnem sodišču, državo stali veliko več.

Povedala je, da je predlog spremembe tega zakona pripravljen, da pa ne morejo sodišč zavezati, naj postopki tečejo hitreje.