Črna kronika

Policisti po državi ustavili več kot 100 pijanih voznikov

STA
21. 10. 2013, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Celjski, mariborski, koprski in kranjski policisti so minuli konec tedna poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Skupaj so ustavili več kot 2600 voznikov, 125 jih je vozilo pod vplivom alkohola. Največ dela so imeli policisti z območja mariborske policijske uprave, kjer so v eni noči našteli 69 pijanih voznikov.

Svet24

Mariborski policisti so poostren nadzor izvajali od sobote zvečer do nedelje zgodaj zjutraj. Med 69 vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, je bilo kar 38 takih, ki so na liter izdihanega zraka imeli kar 0,52 miligrama alkohola. Dvema voznikoma so odredili strokovni pregled, eden pa je preizkus alkoholiziranosti odklonil.

Večer prej so policisti na istem območju obravnavali prometno nesrečo, ki jo je povzročil 41-letni voznik z 1,43 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Moški je v Spuhlji pri Ptuju zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal s ceste in trčil v varovalno obcestno ograjo. Vozilo se je po obrnilo na streho, voznik pa se je lažje poškodoval, odpeljali so ga v ptujsko bolnišnico.

Policisti so na področju celjske uprave promet poostreno nadzirali v noči s petka na soboto med 19. in 3. uro. V tem času so z alkotesti preizkusili 1089 voznikov. Štirideset voznikov je vozilo pod vplivom alkohola, štiri so pridržali, trem so zasegli vozila, enemu so odredili strokovni pregled. Najvišja ugotovljena stopnja alkoholiziranosti je bila 0,87 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka.

Gorenjski policisti so minuli konec tedna odredili 365 preizkusov alkoholiziranosti in ugotovili 15 primerov vožnje pod vplivom alkohola. Vsem voznikom so prepovedali nadaljnjo vožnjo ter uvedli prekrškovni postopek. Rekorder je bil 51-letnik iz okolice Jesenic, ki je mu je alkotest pokazal 0,99 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka. Poleg tega je voznik vozil neregistrirano vozilo, na katerem so bile nameščene druge registrske tablice, vozniško dovoljenje pa mu je poteklo. Policisti so vozilo zasegli.

Koprski policisti so promet poostreno nadzirali v noči s sobote na nedeljo med 22. in 6. uro. Z alkotestom so preizkusili 133 voznikov, eden je bil pod vplivom alkohola, osmim pa so zaradi kršenja zakona o pravilih cestnega prometa izrekli globo. V času nadzora sicer dobili niti enega obvestila, da bi se na območju Policijske uprave Koper zgodila prometna nesreča.

So pa policisti med nadzorom zalotili voznika, ki je pri sebi imel samokres oziroma pištolo znamke crvena zastava, kalibra 7,65, zanjo pa ni imel orožnega lista. Zoper kršitelja so uvedli prekrškovni postopek, predvidena je globa med 500 in 1500 evri, po odredbi sodišča pa so pri kršitelju opravili tudi hišno preiskavo.

Ker se bliža martinovo in ker tudi veseli december ni več tako daleč, s celjske policijske uprave sporočajo, da bodo policisti do prve polovice januarja naslednjega leta posebno pozornost namenjali ravno psihofizičnemu stanju voznikov. Prav tako bodo pozorni na prekoračitve hitrosti.