Slovenija

Vlada potrdila predlog novega energetskega zakona

STA/M.J.
17. 10. 2013, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je danes sprejela predlog novega energetskega zakona. Gre za nov sistemski zakon za področje energetike, med drugim se z njim v slovenski pravni prenaša tretji energetski sveženj, odpravlja tudi očitke ustavnega sodišča glede stroškov priključevanja in omrežnin, je pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Mediaspeed

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Omerzel, so cilji zakona zanesljiv elektroenergetski sistem, brezogljična družba in konkurenča energetika.

Pri prilagajanju evropskemu pravnemu redu so sledili ciljem, da je notranji trg električne energije popolnoma liberaliziran in da je trg orientiran na končnega uporabnika.

Ključna zadeva je prenos tretjega energetskega svežnja, s čimer se popravlja vse, kar je Evropska komisija državi očitala - ob tem je minister spomnil, da imamo zaradi nepravočasnega prenosa tožbo komisije. Tako se zdaj urejajo skupna pravila notranjega trga tako na področju elektrike kot plina.

S predlogom novega zakona se odpravljajo tudi očitki ustavnega sodišča glede stroškov priključevanja in določitve omrežnine, je še navedel Omerzel.