Svet

Hrvaška prodaja Croatian Airlines

STA/M.J.
17. 10. 2013, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška vlada je na današnji seji sprožila postopek javnega zbiranja ponudb za prodajo 49 odstotkov delnic temeljnega kapitala nacionalne letalske družbe Croatia Airlines. Kot je pojasnil minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić, gre za iskanje strateškega partnerja, da bi lahko nadaljevali prestrukturiranje družbe.

Croatia Airlines

Croatia airlines je pomemben del hrvaškega gospodarstva, posebej v turizmu, da bi zagotovili obstoj in razvoj družbe, pa smo se odločili, da bi poiskali strateškega partnerja, je dejal Hajdaš Dončić.



Poudaril je, da v prvem krogu postopka za prodajo delnic letalske družbe ne bodo zastavili izklicne cene za paket 4.847.288 delnic. Nominalna cena posamezne delnice Croatia Airlines je sicer 200 kun (26,7 evra).

Hajdaš Dončić je pojasnil, da bodo vrednost podjetja določili po prvem krogu, ki bo trajal 30 dni po objavi javnega povabila k izražanju interesa za nakup delnic družbe. V drugem krogu pa bodo zbirali zavezujoče finančne ponudbe. Pričakuje, da bo privatizacijski postopek potekal od osem do deset mesecev.

Minister je ponovil, da z denarjem od privatizacije ne nameravajo polniti izčrpane državne blagajne, temveč ga bodo vložili v nacionalnega letalskega prevoznika.

V skladu z načrtovano lansko dokapitalizacijo družbe država namerava do leta 2015 vložiti v Croatia Airlines 1,1 milijarde kun (147 milijonov evrov), že lani pa so vložili 862 milijonov kun (115 milijonov evrov), je poročal Poslovni dnevnik na svoji spletni strani.

Temeljni kapital Croatia Airlines je vreden slabe dve milijardi kun (264 milijonov evrov), država namerava obdržati 50,25-odstotni delež. Nacionalno letalsko družbo so ustanovili leta 1990, je članica mednarodne družbe letalskih prevoznikov Star Alliance.

Po napovedih o privatizaciji nacionalnega letalskega prevoznika so hrvaški mediji poročali, da so potencialni strateški partnerji Croatia Airlinesa nekatere letalske družbe iz Indonezije in Kitajske.