Slovenija

''Vsi dobro vemo, od koda je odvisna politična stabilnost''

STA / S.R.
3. 10. 2013, 16.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrska ekipa na današnji seji vlade ni prav nič govorila o odločitvi Zorana Jankovića, da na kongresu PS kandidira za predsednika stranke, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil notranji minister in predsednik DL Gregor Virant. A jasno je, da bo DL v primeru Jankovićevega predsedovanja PS zapustila koalicijo, je dejal Virant.

Mediaspeed
Virant pravi, da ministrska ekipa ni govorila o Jankovićevi odločitvi.

Spomnil je, da se je stranka januarja letos iz istih razlogov odločila, da odide iz koalicije Janeza Janše, zato tudi tokrat ne bi bilo drugače.

Kot je dodal, "vsi dobro vemo", na komu je trenutno največja odgovornost oziroma, od koga je odvisna politična stabilnost v državi. "Gotovo ne od DL, ampak od PS oziroma enega pretendenta za predsedniško mesto," je dejal Virant.

Virant na novinarski konferenci po seji vlade ni komentiral interpelacije, ki so jo zoper njega napovedali v NSi. Dejal je, da bo o tem najprej spregovoril s svojimi strankarskimi kolegi na sestanku ožjega vodstva DL, ki se začne ob 15.30, nato pa bo napovedano interpelacijo tudi komentiral.

NSi interpelacijo zoper Viranta predlaga zaradi njegove zaletavosti, ki vodi v nepremišljene ukrepe, je pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak. Očitki NSi so povezani z nakupi letalskih kart, s predlogi ali ukrepi na področjih občin, javnega sektorja in izbrisanih ter s "kadrovanjem na podlagi politične pripadnosti".

Na napoved interpelacije so se že odzvali v SD in DeSUS.

Vodja poslancev SD Matjaž Han predloga NSi za interpelacijo še ni prebral, je pa po njegovih besedah dejstvo, da je Virant z raznimi potezami v zadnjem obdobju razburil del javnosti. "A videli bomo, kako se bo opozicija organizirala, ali bo SDS zmogel manjši sestrski stranki v opoziciji dati potrebne glasove za to, da bo lahko interpelacija oživela," je v odzivu za STA dejal Han.

V NSi Virantu med drugim očitajo nepojasnjene okoliščine in sum korupcije v zvezi z nakupi letalskih vozovnic. Morebitne nepravilnosti v zvezi s tem preiskuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Han poudarja, da smo pred zakonom vsi enaki. Če so bile nepravilnosti storjene, jih morajo pristojne institucije odkriti, Virant pa za to odgovarjati, je dodal. Interpelacijo bo, kot napoveduje, prebral in prisluhnil argumentom.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je prebral nekaj točk predloga interpelacije. Zdi se mu, da "NSi s tem nabira poceni politične točke". Po Erjavčevih besedah so mu očitno v NSi zamerili razrešitev načelnice ljubljanske upravne enote Mojce Kucler Dolinar.