Slovenija

Alenka je v težavah!

S.R.
25. 9. 2013, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Alenka Bratušek je že dolgo časa pod močnimi pritiski, ne samo na domačem političnem parketu, temveč tudi evropskem. V prihajajočih tednih in mesecih jo čaka veliko preizkušenj, med njimi sprejetje proračuna, usklajevanja s sindikati, napovedani so protesti, prihaja pa tudi kongres PS in obisk iz Bruslja.

Reuters
Bo Bratuškovi uspelo premagati vse ovire?

Po mnenju nekaterih se Alenki Bratušek izteka čas, spet drugi še vedno verjamejo v njen uspeh. Nedvomno pa lahko trdimo, da čas, ki je pred njo, nikakor ni čas, ko bi ji bila pot posuta z rožicami. Premierka je napovedala, da bo na sprejetje proračuna za leto 2014, ki ga bo državni zbor sprejemal v kratkem, vezala zaupnico vladi, kar pa lahko v primeru izglasovane nezaupnice pomeni konec njenega vladanja.

Kaj bo rekel obisk iz Bruslja?

Z rebalansom proračuna so v tesni povezavi ukrepi za izboljšanje stanja v gospodarstvu in državi na splošno, ki bodo spravili sindikate na okope. Ti že grozijo s protesti. Da pa bo mera polna, ji povrhu v oktobru 'grozi' še kongres Pozitivne Slovenije, na katerem bosta najverjetneje kandidirala tako Bratuškova kot Zoran Janković. Slednji mora sicer še podati soglasje h kandidaturi, je pa na predlog skupine podpornikov že postal evidentirani kandidat.

R.K.
Slabe novice iz Bruslja?

Jankovićeva kandidatura oziroma zmaga na kongresu bo imela velike posledice ne samo za premierko, ki bo s tem izgubila vodilni stolček v stranki. S tem dogodkom bo najverjetneje razpadla tudi koalicija. Vse stranke so v vlado stopile pod pogojem, da Zoran Janković odstopi z mesta predsednika Pozitivne Slovenije.

Posebne ovire pa ne predstavljajo samo dogodki v Sloveniji, ampak ti prihajajo tudi iz Bruslja.

Posebne ovire pa ne predstavljajo samo dogodki v Sloveniji, ampak ti prihajajo tudi iz Bruslja. Konec meseca naj bi se pri nas oglasila posebna misija Evropske komisije, da preveri, kako napredujemo pri upoštevanju njihovih priporočil. Po vsem tem bi lahko v svetopisemskem smislu rekli, bo Alenka Bratušek v prihodnjih mesecih potila pravi pravcati križev pot. Pri tem bi ji vsekakor pomagala podpora, kakršno so imeli naši košarkarji na Evropskem prvenstvu v košarki, željo po tem je pred dnevi izrazila tudi sama. A glede na zadnji dogodek, ko so jo navijači na podelitvi nagrad najboljšim moštvom EPK-ja izžvižgali, si takšne podpore v teh časih pač ne more obetati.

Če za koga velja, da ga čaka vroča politična jesen, ki jo napovedujejo z vseh strani, to vsekakor velja za našo premierko. Vremenska napoved zanjo bi se torej glasila v povsem kislem in depresivnem jesenskem slogu: pretežno oblačno z občasnimi nevihtami. Ob takšnem razpoloženju se utegne še Pozitivna Slovenija preimenovati v negativno, za premierko pa je nevaren vsak blisk in grom.