Slovenija

Počitniški dom, ki to ni več

Gabrijel Toplak
24. 9. 2013, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Objekt bivše jedilnice počitniške kolonije Mestne občine Ptuj v Biogradu na morju, ki so ga kupili leta 1956, si je po letu 1986 prilastila tamkajšnja marina Kornati. Četudi je večina premoženja Ptujčanov do danes že propadla, so prepričani, da dokler na Hrvaškem ne bo delovala pravna država, niti ne bo rešitve.

Gabrijel Toplak
Objekt je bil do leta 1983 namenjen bivanju otrok in vzgojiteljev.

Dobrih 18 let že potekajo prizadevanja za prodajo nekdanje počitniške kolonije Biograd na morju v sosednji Hrvaški, ki je delovala do leta 1983, ko je Skupščina občine (SO) Biograd na morju izdala odločbo, s katero je občini Ptuj prenehala pravica do uporabe zemljišča in objektov nekdanje počitniške kolonije.

Janez Merc, vodja oddelka za splošne zadeve na ptujski občini, je povedal, da občina še vedno ima premoženje, s katerim ne more niti gospodariti niti ga ne more prodati, čeprav redno plačuje vse davke po odločbi. »V zvezi z nepremičnino je odprtih več neskladij. Želimo izbris plombe v zemljiški knjigi, ki prepoveduje razpolaganje in obremenitev (prodajo, zamenjavo, darovanje, prenos pravice koriščenja in razpolaganja, dajanje v zakup ali v začasno uporabo, obremenitev s hipoteko ali podobno), uskladitev geodetskega in zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim stanjem ter obveznosti z občino Biograd za del zemljišča počitniške kolonije, ki ga je tamkajšnja občina namenila za cestišče in pločnik. Pripraviti je treba rešitev za premoženje Mestne občine Ptuj (objekt bivše jedilnice in kuhinje), ki je zdaj v uporabi marine, in urediti nasledstvene obveznosti,« pojasnjuje Merc.

Glede na to, da agonija traja desetletja, dodaja Merc, ne vedo, kakšni časi so na vidiku. »Dokler na Hrvaškem ne bo delovala pravna država, ni pričakovati rešitve. Za prodajo smo se odločili že leta 2008, žal pa zaradi omenjenih težav izvedba ni možna,« poudarja sogovornik in nadaljuje, da je Skupščina občine Ptuj s tem premoženjem razpolagala od leta 1956, ko jo je kupila kot počitniško kolonijo. Do zapletov je prišlo leta 1983, ko je SO Biograd na morju izdala odločbo, s katero je prenehala veljati pravica do uporabe zemljišča in objektov PK Biograd na morju. »Skupnost otroškega varstva se je zoper odločbo pritožila na Vrhovno sodišče SR Hrvaške in v pritožbi tudi uspela. Od leta 1986 so se iskale različne nadomestne rešitve, vendar brez uspeha. Do zdaj je večina našega premoženja propadla, medtem ko je bil ob izgradnji marine še odvzet objekt bivše kuhinje in jedilnice, ki je zdaj v sestavi marine Kornati. Občina Ptuj je ta objekt sicer predala v najem, v tem času pa se je marina lastninila, hkrati je vojno stanje začasno zmanjšalo komunikacije, po vojni pa od marine ni bilo pripravljenosti, da se težava reši,« pojasnjuje Merc, ki ocenjuje, da so iskali različne možnosti za zamenjavo objektov.

In četudi je na koncu prišlo do odločitve o prodaji, glede na nekatera odprta vprašanja postopek prodaja ne teče brez težav. Pred petimi leti je bila podpisana pogodba med Mestno občino Ptuj in družbo Patting iz Varaždina, po kateri naj bi se prodaja nekdanje počitniške kolonije opravila, pa potrebne dokumentacije od občine Biograd in države Hrvaške za izbris plombe in vpis lastništva niso prejeli. A po pogovorih s pristojnimi, zaključuje Merc, ni mogoče opredeliti natančnejšega termina prodaje.