Slovenija

V Šentjurju se pripravljajo proti poplavam

STA/M.J.
15. 9. 2013, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Šentjurski župan Marko Diaci je sredi tedna podpisal pogodbo z na javnem razpisu izbranim izvajalcem za izvedbo druge faze investicije v protipoplavne ukrepe ob Voglajni s pritoki v Šentjurju. Kmetijsko ministrstvo je v ta namen v letih 2013 in 2014 zagotovilo skoraj dva milijona evrov, vrednost celotne naložbe pa znaša 2,6 milijona evrov.

Flickr

Gre za izvedbo dveh podfaz faze B, ki je ena od več faz v zagotavljanju poplavne varnosti na območju porečja Voglajne in njenih pritokov. Celotna naložba bo predvidoma končana junija prihodnje leto, so sporočili s šentjurske občine.

Diaci je ob podpisu pogodbe povedal, da so načrtovani ukrepi velik korak pri zagotavljanju poplavne varnosti Šentjurja, ki je bil v preteklosti večkrat žrtev povodenj. Te postajajo vse bolj pogoste in intenzivne, medtem, ko je infrastrukturno srce z obstoječimi in rastočimi industrijskimi, obrtnimi ter poselitvenimi conami v šentjurski dolini, ob Voglajni in njenih pritokih, vse bolj pomemben del šentjurske občine.

"To je sicer en sklop v nizu načrtovanih ukrepov, ki jih bomo v prihajajočih leti izvedli, da zagotovimo poplavno varnost ne le naseljem in gospodarstvu ter infrastrukturi v šentjurski občini, temveč vplivamo tudi celostno na varnost v porečju Savinje in Save, katerega del smo. V zadnji fazi, ki upam, da bo nastopila kmalu, bo to sklenjeno v okviru izgradnje navezovalne ceste Dramlje - Šentjur, katerega del je tudi izgradnja zadrževalnika visokih voda v Črnolici," je še dejal Diaci.

Podpisa pogodbe se je sicer udeležil tudi predstavnik ministrstva za kmetijstvo in okolje Tomaž Globokar, ki je občino Šentjur in njena prizadevanja na področju poplavne varnosti označil kot primer dobre prakse. Po njegovi oceni je v teh finančno zahtevnih časih izjemnega pomena, da imamo zagotovljenih več virov financiranja.

"Dejstvo je, da so tovrstni ukrepi v pristojnosti države, vendar je povsem drugače to obveznost izpolnjevati na območjih, kjer je jasno izražen tudi interes lokalne skupnosti. V primeru občine Šentjur in našega ministrstva gre za sinergijske učinke, katerih rezultat bodo boljši pogoji za vse občane, pa tudi ostalo prebivalstvo na vplivnem območju," je povedal Globokar.