Slovenija

57. Kravji bal v Bohinju

STA/M.J.
15. 9. 2013, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turistično društvo Bohinj danes pripravlja tradicionalni, 57. Kravji bal v Bohinju. Na njem bodo planšarji prikazali, kako ob koncu pašne sezone s planin privedejo trope živine. Obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi nastope folklornih skupin in okusili domačo hrano. Hkrati bodo uradno odprli tudi 6. Dneve pohodništva.

Bohinj.info

Kravji bal je najstarejša bohinjska prireditev. Do petdesetih let prejšnjega stoletja je bila predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Danes Kravji bal velja za vsakoletno osrednjo turistično prireditev s prikazom privedbe živine s planin in z bogatim spremljevalnim programom.

Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin priženejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo "basengo", v kateri je vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in za življenje na planini. Danes bodo živino v Ukanc, kjer bo vse od 10. ure dalje potekala prireditev, prignali ob 13. uri. V sprevodu pa se bodo predstavili še vsi ostali nastopajoči na prireditvi, med katerimi so tudi slovenske in tuje folklorne skupine.

Z namenom krepitve sodelovanja v destinaciji Bohinj bodo letos v okviru Kravjega bala odprli tudi 6. Dneve pohodništva. Kravji bal namreč pomeni konec poletne turistične sezone in začetek jesenske, ki je najbolj primerna za pohodništvo in druge aktivnosti v naravi.

Letošnji Dnevi pohodništva v Bohinju, ki so se začeli ta petek, bodo trajali vse do 15. oktobra. V mesecu dni se bodo zvrstili številni dogodki, namenjeni vsem ljubiteljem različnih oblik pohodništva. Med njimi bodo vodene ture po sprehajalnih, planinskih in tematskih poteh, različna tekmovanja in kulturne prireditve.