Slovenija

Slovenski bančni sistem kot v Kazahstanu

STA / A.M.
12. 9. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski bančni sistem je po oceni bonitetne agencije Standard & Poor's v podobno slabem položaju kot tisti v Kazahstanu. Problem v Sloveniji so državne banke, ki predstavljajo približno polovico panoge, ocenjuje analitik pri S&P Pierre Gautier. Manj težavne se mu zdijo zasebne banke, izjema sta dve zelo majhni.

Reuters
Slovenski bančni sistem je po oceni bonitetne agencije Standard & Poor's v podobno slabem položaju kot tisti v Kazahstanu. "Problem v Sloveniji so državne banke, ki predstavljajo približno polovico panoge," ocenjuje analitik pri S&P Pierre Gautier. Manj težavne se mu zdijo zasebne banke, izjema sta dve zelo majhni.

Za dokapitalizacijo bank v lasti države bo Slovenija do konca prihodnjega leta potrebovala dve do tri milijarde evrov, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes na Dunaju dejal Gautier.

V pogovoru z novinarji je še ocenil, da je slovenska vlada z odločitvijo, da dve majhni banki (Factor banka in Probanka) pošlje v likvidacijo, očitno želela pokazati svojo odločenost, da resnično reši težave v bančnem sistemu.

V S&P predvidevajo, da bodo Slovenija in tudi ostale vzhodnoevropske države po potrebi nudile podporo svojim sistemsko pomembnim bankam.

Banke na Češkem in Slovaškem po mnenju S&P niso veliko oddaljene od avstrijskih, francoskih ali nizozemskih. "So zelo stabilne in razmeroma trdne, v prihodnjih dveh letih ni pričakovati sprememb," je dejal Gautier. Poljske banke se glede na stopnjo tveganja uvrščajo na sredino.

Problematičen pa je položaj bank na Madžarskem, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bolgariji: "V tej skupini imamo banke s številnimi slabimi krediti in visoko odvisnostjo od krovnih bank v Avstriji in drugih državah območja evra." Bankam v teh državah bo prilagajanje novim regulatornim zahtevam pomenilo velik izziv, je menil.

O položaju slovenskih bank se bodo v petek v Litvi pogovarjali tudi finančni ministri območja evra. V 18 slovenskih bankah naj bi bilo za 7,5 milijarde evrov slabih kreditov, kar predstavlja petino celoletnega obsega bruto domačega proizvoda države, še navaja APA.