Slovenija

Za vojna grobišča bomo namenili dobrih 1,34 milijona evrov

STA/M.J.
9. 9. 2013, 19.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ministrstvu za delo so za STA pojasnili, da bo za urejanje vojnih grobišč v letih 2013 in 2014 namenjenih dobrih 1,34 milijona evrov. Država tako izpolnjuje svoje mednarodnopravne obveznosti, so poudarili in se tako odzvali na poziv k izpolnjevanju obveznosti, ki ga je minuli teden podala komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Za urejanje vojnih grobišč v Sloveniji je v letošnjem letu v proračunu po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotovljenih 527.482 evrov, za leto 2014 je predlagano 817.500 evrov in za leto 2015 717.500 evrov.

V programu varstva vojnih grobišč je po navedbah ministrstva predvidena tudi sanacija rudnika sv. Barbare v Hudi Jami, in sicer v skladu z odločbo rudarske inšpekcije. V letošnjem letu je v ta namen namenjeno še 100.000 evrov v prihodnjem pa 150.000 evrov. Prav tako program zajema urejanje posmrtnih ostankov v 17 kraških jamah po vsej Sloveniji.

Za program je bilo v proračunu za leto 2013 sicer sprva zagotovljeno 722.482 evrov, a se je z rebalansom ta znesek znižal na 527.482 evrov, dodajajo na ministrstvu.

V zvezi z gradnjo spomenika vsem žrtvam vojn, ki naj bi stal v bližini ljubljanskega Kongresnega trga, na ministrstvu pojasnjujejo, da novela zakona o vojnih grobiščih iz leta 2009 določa, da se v glavnem mestu države postavi spomenik vsem žrtvam vojn, in z vojnami povezanih žrtev na območju RS. "To je vodilo v pripravo in izvedbo javnega natečaja za enotno spominsko obeležje, ki še traja. V ta namen je predvidenih 97.480 evrov, predviden pričetek del pa bo konec leta 2014," so zapisali.

Kot so še sporočili za STA, ima vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč v okviru svojih pristojnosti poleg ostalih nalog tudi nalogo posredovanja predlogov in pobud v zvezi z ureditvijo in obeležitvijo grobišč. Tako je komisija pripravila, vlada pa sprejela programska načela komisije in prav tako program dela komisije.

Prav tako pa tudi ministrstvo za delo v skladu z zakonom o vojnih grobiščih pripravi letni program varstva posameznih vojnih grobišč in v njem upošteva usmeritve in prioritete glede varstva in vzdrževanja vojnih grobišč, kot tudi predloge komisije.

Zaradi varčevanja na vseh področjih in tudi vedno manjšega obsega sredstev v te namene, mora ministrstvo skrbno pripraviti program, ki bo zagotavljal realizacijo prioritetnih nalog v proračunskem obdobju, pri čemer upošteva tudi predloge in naloge, ki jih obravnava komisija, so še dodali.

Vladna komisija za reševanje vprašanj vojnih grobišč je vlado namreč nedavno pozvala, naj izpolni mednarodne obveznosti in poskrbi za urejanje vojnih grobišč. Predsednik komisije Jože Dežman pa je bil kritičen do tega, da ne urejamo grobov žrtev, po drugi strani pa gradimo spomenik. Sam je sicer navedel, da naj bi znesek, namenjen za urejanje vojnih grobišč, večinoma porabili za spomenik. Danes pa je za STA dejal, da s številkami, ki jih navaja ministrstvo, ni seznanjen.