Slovenija

Kaj počnejo palestinski policisti v Sloveniji?

STA/M.J.
9. 9. 2013, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ta teden se v Sloveniji mudi šest predstavnikov palestinske nacionalne policije, ki so v našo državo prišli, da bi od svojih slovenskih kolegov slišali njihove izkušnje pri implementaciji policijskega kodeksa. Palestinska policija si namreč želi v svoj sistem uvesti sodoben etični kodeks.

G.T./ Dolenjski list

Gre za študijski obisk v okviru mednarodne civilne misije EUPOL COPPS, ki na palestinskem ozemlju izvaja različne projekte pri gradnji varnostnega sistema, med drugim tudi na področju dela palestinske policije. Misija traja od leta 2006, v njej sodelujejo tudi predstavniki slovenske policije. Sredstva za študijski obisk šestih predstavnikov palestinske policije je prispeval program Združenih narodov za razvoj.

Na vprašanje, zakaj je šesterica prišla ravno v Slovenijo, je Robert Šumi iz odbora za integriteto in etiko v policiji dejal, da je Slovenija znotraj evropske policijske akademije prepoznana kot ekspertna država na tem področju. Strokovnjaki iz odbora so namreč mednarodno zelo aktivni.

Robert Urek, ki sodeluje v misiji, ga je dopolnil, da so Slovenijo zaradi referenc izbrali njegovi sodelavci v EUPOL COPPS. Slovenija je namreč relativno mlada država, ki je pred nekaj leti uvedla etični kodeks. Ta kodeks pa zadostuje najvišjim evropskim standardom, je dejal.

Etični kodeks je v policiji zelo pomemben, saj v Palestini nimajo urejene policijske zakonodaje, je nadaljeval. Ob implementaciji kodeksa pa bodo policisti dobili konkretne usmeritve in standarde pri izvajanju svojih nalog, kar bo prispevalo k dvigu kakovosti policijskega dela.

Po besedah koordinatorja v omenjeni misiji Mamouna Attilija je palestinska policija mlada, hkrati pa se sooča z očitki o kršenju človekovih pravic. Zato je pomembno, da se uvede etični kodeks in torej poveča tako notranji kot zunanji nadzor nad njenim delom. Kodeks bo tudi odgovoril na vprašanje, kako obravnavati policista, ki je kršil zakon ali sam kodeks, je pojasnil.

Izobraževanje v Sloveniji se mu zdi pomembno, ker nudi vpogled v to, kako imajo vprašanje policijske etike urejeno druge države in na kakšen način ga vpeljujejo v svoj sistem.

Najpomembneje pa je, da policisti v Palestini razumejo, da služijo javnosti, je pojasnil. Zato morajo svoje zmogljivosti graditi na podlagi prizadevanja za čim boljše nudenje javnega servisa, prav tako se morajo izuriti, kako delati z ljudmi in spoštovati človekove pravice, je dejal.

Vodja urada za pritožbe in človekove pravice palestinske policije Rodaina Tawfiq Ali Bani Odeh pravi, da so v Slovenijo prišli s pozitivnimi pričakovanji. Urek jim je etični kodeks slovenske policije že predstavil, prav tako postopek njegove implementacije, pa tudi ovire, s katerimi so se srečevali pri njegovem sprejemanju. Palestince je zanimal tudi postopek predstavitve kodeksa policistom, pa tudi vprašanja, povezana z odgovornostjo policistov. Omenjeni sicer pravi, da težav z odgovornostjo znotraj policije nimajo, a tudi nimajo dokumenta, ki bi veleval način delovanja policistov.