Svet

Tudi slepi bodo lahko nosili orožje

S.R.
9. 9. 2013, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Še ena stvar za rubriko ''saj ni res, pa je''. Že res, da so Američani zelo navezani na svoj drugi amandma, ki jim zagotavlja pravico do nošnje orožja, a včasih gredo v tej smeri odločno predaleč.

Thinkstock
V Iowi bodo tudi slepi lahko nosili orožje.

Tako je ameriška zvezna država Iowa po novem začela dovoljenja za nošenje orožja izdajati tudi slepim. Dovoljenja jim bodo omogočala ne samo lastništvo orožja, temveč tudi nošnjo slednjega v javnosti. Po novih zakonih, ki so jih sprejeli v tej zvezni državi je namreč kakršenkoli poskus prepovedi nošnje orožja zaradi fizičnih pomanjkljivosti (torej tudi slepote) nezakonit.

Michael Barber, slep moški, ki si želi nositi pištolo je povedal, da ''kadar streljaš s pištolo, slednjo vzameš v roko in streljaš,'' ter da ''vid ni nekaj nujnega''. Odločitev je pretresla tudi lokalne šerife, ki jih oblasti prosijo za pomoč pri preverjanju kandidatov, ki želijo pridobiti dovoljenje za nošenje orožja. Nekateri zakon podpirajo, spet drugi so določno proti. Slednji poudarjajo, da če ''pred sabo vidiš samo nekakšno zamegljeno maso, najbrž ne bi smel streljati''.

Šerif Warren Wethington iz okrožja Counters Cedar, ki ima spelo hčer pa pravi, da bi bili vsi bolj varni, če bi se šerifi bolj posvečali ''jemanju orožja kriminalcem, in ne slepim''.

Sicer so prebivalci Iowe vedno lahko nosili orožja, a nov zakon, ki so ga sicer sprejeli že leta 2011, te pravice razširja na nošenje orožja v javnosti, poleg tega pa fizična sposobnost ni več noben faktor.

Zvezni zakoni, ki veljajo za vse države prav tako izrecno ne prepovedujejo slepim, da bi nosili orožje. Vlada urejanje tega segmenta nadzora orožja prepušča posameznim državam. V Kansasu so tako nošenje orožja prepovedali vsem ''ki jim fizične bolezni onemogočajo varno ravnanje z orožjem''. V Iowi tega pač (še) niso storili.

 

Na problem se je januarja letos, kmalu po streljanju v osnovni šoli Sandy Hook odzval tudi slepi pevec Stevie Wonder, ki je glede tega povedal le: »Predstavljajte si mene s pištolo, to je preprosto noro«.