Slovenija

Lovše brez naložbe poplačal dolgove

STA/M.J.
9. 9. 2013, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družbi Diners Club Slovenija in DC Finance ter Tomaž Lovše so z ameriško družbo Diners Club International podpisali izvedbeno pogodbo, na podlagi katere so vse terjatve z Lovšetom povezanih oseb v celoti poplačane. Lovšetova družba Findale Enterprises bo 100-odstotni delež v Diners Clubu Slovenija prodala za simbolično vrednost.

Mediaspeed

Kot je STA povedala Anita Lovše, soproga Tomaža Lovšeta, pogodba izhaja iz sporazuma o sodelovanju in poravnavi, ki jo je Lovše podpisal z Diners Club International 31. julija letos, torej preden je Lovše izvedel za kazensko ovadbo Banke Slovenije in pred njegovim pridržanjem 7. avgusta letos.

Lovše, ki je v priporu, je prek soproge povedal, da omenjena pogodba od njega zahteva, da njegovo podjetje Findale Enterprises Limited, registrirano na britanskem Deviškem otočju, svojo 100-odstotno naložbo v Diners Club Slovenija proda družbi, fiduciarki bank, banki Unicredit, za simbolično vrednost, ki bo sprejemljiva za Diners Club International.

"Z navedeno transakcijo sem izgubil celoten kapital v višini pet milijonov evrov, ob upoštevanju realne vrednosti družbe pa prek 10 milijonov evrov. V danih okoliščinah je vse, kar je pomembno le to, da sem - ponavljam - pred začetkom pregona s svojimi odgovornimi ravnanji poskrbel za interese članov, prodajnih mest in zaposlenih," pravi Lovše.

Bivša imetnica franšize Diners Club Slovenija tako ne bo šla v stečaj, ker so vsi upniki - banke in prodajna mesta - praktično že poplačani, Diners Club Slovenija pa ne do Lovšeta ne do z njim povezanih podjetij ne izkazuje nobenih terjatev, je povedal Lovše. Po njegovih besedah je to potrdil tudi pooblaščeni revizor.

Lovše pravi, da je ob odvzemu dovoljenja s strani Banke Slovenije 17. maja letos vsem deležnikom in tudi javnosti zagotovil, da bo storil vse, da bodo člani kartico lahko ponovno uporabljali, da bodo prodajna mesta v celoti poplačana, da bodo vsi zaposleni dobili novo zaposlitev.

Novi imetnik franšize Erste Card Club po njegovih besedah uspešno vodi Diners na Hrvaškem, kateremu je Lovše delež v hrvaškem Dinersu prodal leta 2007. Izrazil je prepričanje, da bodo upravičili zaupanje članov, prodajnih mest in jim zagotovili podobno visoko raven storitev, kot jim jih je Diners Club Slovenija.

"Ne glede na osebno tragedijo, ki jo preživljam, sem zadovoljen, da sem s svojimi ravnanji pripomogel, da so bile moje zaveze v popolnosti realizirane," pravi Lovše. "Tisti, ki me poznajo, vedo, da sem domoljub, ki je vedno nosil odgovornost za svoja dejanja. Ne morem biti niti tajkun, ne jaz ne moja podjetja, ker nismo ničesar privatizirali, ne boste me našli med komitenti v slovenskih bankah. Predvsem pa v Diners Clubu Slovenije nisem prizadel pravic tretjih, kajti vsi upniki so poplačani, tako, da nisem ostal dolžan ničesar nikomur," dodaja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je sicer minuli petek Lovšetu pripor podaljšalo za dva meseca, do 7. novembra. Anita Lovše je povedala, da se bodo na podaljšanje pripora pritožili.