Slovenija

Investitor kriv za spor krajanov?

Franci Koncilija
30. 8. 2013, 22.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Upravna enota je investitorju izdala dovoljenje za gradnjo hiše na starodavni krožni vaški poti. Inšpektorat RS za okolje in prostor ne ukrepa, ker nima pravne osnove. Zadeva pa je zaradi bližajočih se lokalnih volitev že spolitizirana.

Franci Koncilija
Sosedu povzročajo materialno škodo

Prejšnji ponedeljek je bilo na Drganjih selih precej burno. Ob krožni vaški poti, ki vodi na Reber, so se ustavili trije policisti, delavci CGP Novo mesto, vlečna služba in predstavnik občine Straža Matjaž Petruna. Brez sklepa o izvršbi so nameravali nasilno odstraniti  žleb in traktor na zasebnem zemljišču – dvorišču Zdravka Poglajna. Dejstvo je, da dokler investitor Irt ni začel graditi nove hiše, med vaščani glede vožnje po tej vaški poti za vsakdanje potrebe ni bilo posebnih sporov. Ko pa so Irtovi začeli v nasprotju s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem voziti s težkimi tovornjaki po zasebnem zemljišču – dvorišču soseda in sovaščana – in s tem povzročili tudi materialno škodo, se je Zdravko Poglajen odločil za prepoved takšnih voženj po svojem dvorišču! Pri tem je zanimivo, da Irtovi eklatantno kršijo določila pravnomočnega gradbenega dovoljenja za novo stanovanjsko hišo, ki jim ga je izdala Upravna enota v Novem mestu. Pod pogoji med drugimi piše tudi, da si morajo do nove hiše po svojih zemljiščih zgraditi lasten dostop. Vsemu navkljub investitor noče zgraditi zavezujoče in obljubljene poti po svojem zemljišču, ampak vztraja pri vožnji po sosedovem dvorišču. Za razrešitev teh težav je občina Straža Irtovim celo ponudila pomoč pri gradnji dostopne poti po drugi, lažji in cenejši možnosti, vendar so Irtovi tudi to ponudbo odločno zavrnili.

Franci Koncilija
Želeli so nasilno odstraniti žleb in trakotor.

O vsem tem smo najprej povprašal Irtove. Dejali so, da se jim godi krivica, da je njihov sosed na svojem dvorišču žleb nalašč znižal in da v pravnomočnem gradbenem dovoljenju nič ne piše, da morajo zgraditi lastno pot do nove hiše.

Investitor zavrača pomoč občine.

Na vprašanje inšpektorju za okolje in prostor Marku Emeršiču, zakaj ne ukrepa po določilih pravnomočnega gradbenega dovoljenja, je ta najprej povedal, da je investitor pravnomočno gradbeno dovoljenje pridobil s pravno prevaro, glede obvezne izgradnje lastne poti do nove hiše pa je pojasnil: »Graditi hišo je pravica in ne dolžnost, zato Irtovim ne morem naložiti obvezne izgradnje dostopne poti, ker za to ni pravne osnove, pridobitev uporabnega dovoljenja po končani gradnji pa po zakonu že dolgo ni več potrebna.« O tem smo pridobil še drugo mnenje, ki se strinja glede pravic, glede dolžnosti pa meni, da je vsak investitor dolžan graditi v skladu z določili pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Zato se pri tem sprenevedanju inšpektorja vsiljuje dodatno pomembno strokovno vprašanje, kdo v Sloveniji izvaja strokovni nadzor nad uresničevanjem določil pravnomočnih gradbenih dovoljenj?  

Župan Alojz Knafelj je dejal, da dobro pozna problematiko, saj se zaveda, da je po njegovem edina rešitev nastalih razmer v dokončanju postopka parcelacije vaške poti v Drganjih selih. Irtovi pa tudi te postopke kategorično blokirajo. Občina ima sicer sprejet Odlok o kategorizaciji občinskih cest in poti, ki pa ga ne misli dekategorizirati. Župan je še prepričan, da k takšnemu stanju veliko pripomore tudi nedorečena prostorska zakonodaja, ki bi jo bilo po njegovem potrebno čim prej novelirati.