Slovenija

Očitki srbske diaspore o diskriminaciji pri razpisih

STA / J.P.
30. 8. 2013, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ministrstvu za kulturo zavračajo očitke Zveze srbske diaspore Slovenije, da je neznano kam izginilo 15 milijonov evrov sredstev Evropskega socialnega sklada. Kot navajajo, pri podeljevanju sredstev ravnajo v skladu z zakonodajo, prav tako pri tem ne diskriminirajo srbske diaspore, kar jim je sicer v četrtek očitala omenjena zveza.

Thinkstock
Neznano kam naj bi izginilo 15 milijonov evrov sredstev Evropskega socialnega sklada.

Kot v pisnem odzivu na očitke iz četrtkove novinarske konference omenjene zveze pojasnjujejo na ministrstvu, so pri dodeljevanju sredstev iz omenjenega sklada vedno ravnali v skladu z določbami pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna, s tem pa je bilo vsem prijaviteljem zagotovljeno, da so pod enakimi pogoji sodelovali v postopku izbora.

Zvezi srbske diaspore Slovenije in Združenju srbskih književnikov v Sloveniji so avgusta lani z individualnim strokovnim svetovanjem pomagali tudi pri prijavi na razpis za sredstva omenjenega sklada, so zapisali.

Zveza srbske diaspore Slovenije bo sicer v soboto zaradi nezadovoljstva s politiko države do srbske etnične skupnosti in tudi odnosa srbske države do njih izvedla protestni shod pred ministrstvom za kulturo, srbskim veleposlaništvom in mestno hišo.

Pojasnjujejo tudi, zakaj omenjena zveza in društvo nista dobila sredstev. Projekti, s katerimi sta se prijavila na razpis, so bili uvrščeni v postopek ocenjevanja in bili ocenjeni v skladu z vnaprej objavljenimi merili, "pri tem pa niso dosegali minimalnega kakovostnega kriterija, zato niso bili predlagani za sofinanciranje", navajajo.

Glede očitkov, da zveza in združenje v primerjavi z drugimi društvi dobita zelo malo denarja, na ministrstvu pojasnjujejo, da sredstva razdeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti preko javnih pozivov, postopki pa so "izpeljani v skladu z vsemi zakonskimi zahtevami". "Vloge so obravnavane individualno, izključno v skladu z objavljenimi kriteriji poziva, na seji strokovno programske komisije. Vsi kriteriji so vnaprej določeni in razpisani," so zapisali in dodali, da omenjeni sklad "obtožbe o diskriminaciji odločno zanika".

Pojasnjujejo tudi, da Zveza srbske diaspore že leta vlaga "pritožbe praktično na vse odločitve strokovno programskih komisij, tako negativne, kot pozitivne": "V njih ne navaja vsebinskih argumentov, ki bi opozarjali na dejstva o prijavljenih projektih, ki jih je strokovno programska komisija morebiti spregledala, temveč pavšalno obtožuje komisijo, vodstvo ter sodelavce sklada."

Glede tožb, ki jih je zoper ministrstvo vložila zveza, pa pojasnjujejo, da sta Zveza srbske diaspore Slovenije in Združenje srbskih književnikov v Sloveniji vložila tožbe na razpise iz leta 2008-2009, 2010-2011 in 2011-2012. Prvi dve tožbi sta bili zavrnjeni, pri tretji pa je upravno sodišče odločilo, da je v pritožbenem postopku prišlo do absolutne bistvene kršitve postopka. Ministrstvo je nato ponovno odločilo o pritožbi ter jo kot neutemeljeno zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep. Zveza pa ni sprožila ponovnega upravnega spora, so še zapisali.