Slovenija

Naprodaj deleži Primorja v medijskih hišah

STA / J.P.
30. 8. 2013, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je po sklepu novogoriškega okrožnega sodišča razpisal dražbo za deleže Primorja v treh podjetjih. Dve med njima sta medijski hiši, v Primorskih novicah ima 16,9-odstotni delež, v VA Video Avdio film, ki oddaja program TV Primorke, pa petinski delež. Naprodaj je tudi polovični delež družbe Eco Atminvest.

Za 740,14 milijona evrov terjatev

Dražba bo potekala z zbiranjem nezavezujočih ponudb za odkup celotnega deleža v podjetjih, po poteku razpisa pa se bo stečajni upravitelj odločil o prodaji. V kolikor bo po trenutno veljavni zakonodaji na področju medijev veljavnost pravnega posla vezana na morebitna dodatna soglasja oziroma odobritve države, lokalne skupnosti ali drugega pristojnega organa oz. institucije, se mora kupec zavezati za pridobitev le-teh na svoje stroške in riziko.

Naprodaj je tudi polovični delež družbe Eco Atminvest, ki se ukvarja z vzdrževanjem in upravljanjem objektov ter ogrevalno tehniko. Stečajni upravitelj ga bo poskušal prodati na dražbi, ki bo v Ajdovščini potekala 12. septembra.



Že v četrtek je bila na straneh Ajpesa razpisana tudi dražba kamionov, kamionskih prikolic, gradbenih strojev in kontejnerjev, ki bodo potekale konec septembra in v prvih dneh oktobra.

S prvimi prodajami bodo le težko poplačali večje upnike. Skoraj 2220 upnikov družbe Primorje, ki je v stečajnem postopku od junija lani, je prijavilo za 740,14 milijona evrov terjatev. Upravitelj Hramec jih je priznal za 393,39 milijona evrov.

Največ terjatev do gradbinca iz Ajdovščine je prijavila NLB, in sicer za 153,22 milijona evrov. Sledijo ji NKBM z 68,71 milijona evrov prijavljenih terjatev, Hypo Leasing s 33,29 milijona evrov, Abanka Vipa s 30,53 milijona evrov, RGP s 30 milijonov evrov ter Factor banka s 26,69 milijona evrov prijavljenih terjatev.

Veliko terjatev je prijavila tudi Termoelektrarna Šoštanj, a jih je upravitelj skoraj vse prerekal. Nekdanji zaposleni v Primorju so, kot so sporočili letos junija, prijavili za 18 milijonov evrov terjatev.