Slovenija

Kmetom 18 milijonov evrov

STA / J.P.
30. 8. 2013, 17.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je v uradnem listu objavilo dva javna razpisa, in sicer za posodabljanje kmetijskih gospodarstev za naložbe mladih prevzemnikov kmetij in za diverzifikacijo v nekmetijske dejavnosti. Skupna vrednost obeh razpisov je 18 milijonov evrov.

pisturesofslovenia.com
Razpis

Za posodabljanje kmetijskih gospodarstev za naložbe mladih prevzemnikov kmetij lahko vlagatelji vložijo vlogo v elektronski sistem in na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, in sicer 25. septembra do vključno 23. oktobra do 24. ure. Okvirna višina sredstev znaša 10 milijonov evrov.

Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za naložbe mladih prevzemnikov kmetij, ki jih je mladi prevzemnik opredelil v poslovnem načrtu ob prevzemu kmetije. Cilj podpore je spodbuditi prestrukturiranje in povečati učinkovitost gospodarjenja ter s tem prispevati k večji naložbeni aktivnosti ali povečanju produktivnosti dela v kmetijstvu.



Za diverzifikacijo v nekmetijske dejavnosti pa imajo interesenti za vnos prijavnega obrazca v elektronski sistem in predložitev vloge čas od 18. septembra do vključno 9. oktobra.

Vse prispele vloge bodo po zaprtju razpisa točkovali. Med vlogami, ki bodo presegle vstopno mejo točk, bodo izbrane tiste, ki bodo dosegle višje število točk, do porabe sredstev. Višina razpisanih sredstev znaša osem milijonov evrov.

Predmet podpore je enkratna finančna pomoč za razvoj dopolnilnih in dodatnih dejavnosti na kmetijah. Cilj podpore je začetek ali posodobitev opravljanja nekmetijske dejavnosti, spodbujanje ustvarjanja novih delovnih mest in dodatnih virov dohodka na kmetijah.