Slovenija

Slovensko javno zdravstvo pred propadom?

Črt Kaker
31. 8. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski zdravstveni sistem je pred kolapsom. Na to je včeraj opozoril Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS), danes pa se je na nujni seji ravno na temo zdravstva sestal Ekonomsko-socialni svet (ESS). Nujni so interventni ukrepi, saj je ogroženo financiranje zdravstvenih storitev.

Thinkstock
Zdravstveni sistem je tik pred kolapsom

Upravni odbor ZZZS-ja je v dopisu, ki ga je v četrtek naslovil na vlado, opozoril na skrb vzbujajoče projekcije financiranja programa pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Kot opozarjajo, ZZZS po letu 2012 ne razpolaga več s prostimi sredstvi na računih, torej nima več sredstev rezervnega sklada, niti prostih sredstev splošnega sklada. Zato zavod nima lastnega vira za pokrivanje letnih primanjkljajev. Po domače povedano, denarja ni in ga zavod nima od kje pobrati. Sindikati opozarjajo na zlom zdravstvenega sistema, s čimer se strinja tudi predsednik ZZZS-ja Samo Fakin. »Ni treba iti daleč, da vidimo, kaj se zgodi, če zmanjka denarja, je dejal in kot primer izpostavil Hrvaško. Hrvaški zdravstveni sistem je po njegovih besedah v kolapsu in država mora skozi proračun zagotavljati dodatni denar zdravstvo, da sploh še deluje,« je dejal Fakin.

Thinkstock
Je ogrožen temelj socialne države?

Včeraj so imeli socialni partnerji burno razpravo o zaostrovanju razmer v zdravstvenem sistemu, katere pa niso dokončali, saj so jo predstavniki delodajalcev predčasno zapustili. Še pred delodajalci je sejo zaradi novinarske konference zapustil Gantar. Predstavnica delodajalcev, Tatjana Čerin, ki je tudi predsednica upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je ob odhodu povedala, da so sejo zapustili zaradi Gantarjevega odhoda. »Drug drugemu težko pripovedujemo, ker že vse vemo. Mi poznamo problematiko, mi smo želeli, da nas sliši minister,« je pojasnila.

Thinkstock
Nujno je zagotoviti dodatna finančna sredstva

Izvršna sekretarka v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm pa je po prekinitvi razprave povedala, da so želeli od ministra Gantarja odgovore, kako bo ukrepal sam in kako bo ukrepala vlada, da se preprečita kratkoročna in dolgoročna kriza v zdravstvenem sistemu. »Minister nam je zagotovil, da bo že naslednji teden sproščen postopek sprejemanja interventnega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju,« je povedala in opozorila, da časa zmanjkuje. Jeseni bo torej vlada morala zavihati rokave in sprejeti nujne ukrepe, saj si kot družba ne smemo dovoliti, da so ogrožene temeljne storitve, za katere vsi prispevamo.