Slovenija

Slovenski popotniki, pozor!

STA/ P.R.
6. 8. 2013, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenske popotnike opozarja na povečano nevarnost terorističnih napadov po vsem svetu.

nato
Upoštevajte navodila lokalnih varnostnih organov.

Ministrstvo popotnikom svetuje, da se lokacij visokega tveganja izogibajo ter da spremljajo poročila medijev in informacij iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Na osnovi informacij, ki so jih v začetku avgusta pridobile ZDA, so dodatno varnostno ogrožena predvsem diplomatska predstavništva ZDA v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, ki so jih preventivno tudi začasno zaprli.

Terorističnim napadom so po navedbah ministrstva posebej izpostavljeni kraji, ki imajo simbolni pomen, predvsem vladna in vojaška poslopja, prometna infrastruktura, zlasti letalski, železniški in ladijski promet, gospodarska in turistična središča, hoteli, tržnice, verska zbirališča ter kraji javnih zborovanj. V terorističnih napadih se lahko uporabijo zelo različna sredstva: od razstreliv in strelnega orožja do ugrabitev in zajetja talcev. "Tveganje, da postanete žrtev terorističnega napada, je sicer bistveno manjše v primerjavi z drugimi tveganji pri potovanju v tujino, kot so nesreče, bolezni ali kriminalna dejanja," sicer dodajajo na MZZ-ju, a kljub temu vedno in vsem priporočajo previdnost.

Slovenija ima sicer v regiji, ki je po ocenah ameriških obveščevalcev še posebej ogrožena, veleposlaništvo le v Kairu.  Odsvetujejo tudi vsa nenujna potovanja v Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu, mesta Zgornjega Egipta, območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom.