Slovenija

Zaradi vročine pestro na ljubljanski urgenci

STA/M.J.
4. 8. 2013, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi vročine danes na ljubljanski urgenci beležijo povečan obisk za od deset do 20 odstotkov, je STA ocenila zdravnica Nevenka Oblak-Piltaver.

Ustanove zdravstvena.info

Danes so doslej v ambulanti in pri delu na terenu pregledali okoli sto ljudi, med njimi tudi nekaj izčrpanih in dehidriranih bolnikov. Zdravniki v službi nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana, ki deluje v centralnem urgentnem bloku Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v teh dneh nudijo pomoč mnogim kroničnim bolnikom, ki se jim zaradi vročine njihova osnovna bolezen poslabša. Pri delu v vročih poletnih dneh se srečujejo tudi z drugimi težavami pacientov, med drugim je v teh dneh več zastrupitev s hrano, saj je ta v tem času bolj pokvarljiva.

Veliko je tudi alergičnih reakcij na pike insektov, nekaj bolnikov, ki so jih obravnavali danes na urgenci, pa je bilo tudi splošno izčrpanih, pregretih in z laboratorijskimi testi dokazano dehidriranih. Pestile so jih slabosti, vrtoglavice in glavoboli. V teh dneh so pogosti tudi krči v mišicah, je še povedala Oblak-Piltaverjeva.

Zaradi visokih temperatur bo toplotna obremenitev okolja zelo velika tudi v prihodnjih dneh. Vremenoslovci prvo ohladitev napovedujejo za petek.