Slovenija

Promet po državi se počasi umirja

STA / J.P.
3. 8. 2013, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na avtocestah po državi, predvsem na Primorskem in Gorenjskem, še prihaja do posamičnih daljših zastojev, vendar se položaj umirja.

Dars
Močno povečan promet iz smeri Italije in Avstrije skozi Slovenijo ter naprej proti mejnim prehodom s Hrvaško je sicer pričakovati tudi v nedeljo.

Daljši zastoji so na koncu podravske avtoceste pri Dražencih v dolžini okoli dveh kilometrov ter na Gorenjskem pred predorom Karavanke proti Sloveniji v dolžini okoli šestih kilometrov in proti Avstriji v dolžini dveh kilometrov, kažejo podatki Prometno informacijskega centra za državne ceste.

Tudi čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško so se skrajšale in znašajo največ eno uro. Zastoji sicer še nastajajo tudi v sosednjih državah.

Trikilometrski zastoj nastaja na dolenjski avtocesti, kjer je pred Ivančno Gorico proti Novemu mestu zaradi prometne nesreče zaprt prehitevalni pas. Prometni nesreči sta botrovali tudi nevšečnostim na primorski avtocesti. Promet je tako oviran med Logatcem in Vrhniko v smeri proti Ljubljani ter na glavni cesti Dravograd - Maribor, kjer v Radljah ob Dravi promet poteka izmenično enosmerno.

Gost promet z občasnimi zastoji je na primorski avtocesti med cestninsko postajo Log in Ljubljano, na cestah med Podgradom in mejnim prehodom Starod, med Ilirsko Bistrico in mejnim prehodom Jelšane ter na relacijah Koper - Šmarje - Dragonja ter Koper - Izola.

Čakalna doba za osebna vozila pri izstopu iz države na mejnem prehodu Jelšane znaša eno uro. Na Dragonji pa morajo vozniki čakati 30 minut tako pri izstopu kot pri vstopu. V prometno informacijskem centru domačim voznikom še vedno priporočajo uporabo manjših mejnih prehodov, kot so Vinica, Metlika, Petrina, Sočerga ter Sečovlje.

Zastoji so tudi na Hrvaškem, v Avstriji ter v Italiji.

Na avtocesti Benetke - Trst tako še zmeraj nastajajo krajše kolone v smeri proti Sloveniji. Vozila stojijo tudi na avstrijski strani karavanškega predora pri vstopu v Slovenijo. Na Hrvaškem je najgostejši promet na mejnih prehodih - na mejnem prehodu Pasjak vozila v koloni čakajo do štiri ure - ter v smeri proti morju, zlasti proti trajektnim pristaniščem Pag, Rab, Cres ter proti Zadru in Splitu.

Močno povečan promet iz smeri Italije in Avstrije skozi Slovenijo ter naprej proti mejnim prehodom s Hrvaško je sicer pričakovati tudi v nedeljo.