Slovenija

Brez elektrike je še približno 500 odjemalcev

STA / S.R.
30. 7. 2013, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko je v ponedeljkovem popoldanskem neurju brez električne energije ostalo več desettisoč odjemalcev, so ekipe distributerjev večine okvar odpravile.

Dolenjski list
Brez elektrike je le še okoli 500 odjemalcev.

Največ ljudi je v ponedeljek brez elektrike sicer ostalo na območju Elektra Ljubljana in Elektra Maribor, danes jih je brez še okoli 500. Kot so sporočili z Elektra Ljubljana, so preko noči odpravili večino težav, ki jih je povzročilo ponedeljkovo neurje in vzpostavili normalno napajanje z električno energijo večini odjemalcev.

Brez električne energije je še približno 500 odjemalcev. Z odpravo okvar nadaljujemo na preostalem srednjenapetostnem omrežju in transformatorskih postajah, ki so še brez napetosti. To so območja transformatorskih postaj Grosuplje (Smrjene, Drenik), Domžale (Boštanj, Dolenja vas, Deponija Dob, Srednja Dobrava, Želodnik, Želodnik vas, Plastenka Radomlje) in Trebnje (Pečice, Kumpolje, Mlake, Brglez, Brije).

Zaradi izvajanja potrebnih stikalnih manipulacij bo občasno motena dobava energije večjemu številu odjemalcev, so še navedli v ljubljanskem distributerju.

Ponedeljkovo neurje je največ preglavic povzročilo Elektru Ljubljana, saj je brez elektrike ostalo okoli 50.000. V Ljubljani sta bila najbolj prizadeta Tacen in Črnuče, najtežje in tudi največ okvar pa je bilo na območju Litije, Grosupljega in Kamnika, veliko okvar se je pojavilo tudi na območju Novega mesta in Kočevja.

Na območju Elektra Maribor je v ponedeljek brez elektrike ostalo 15.000 odjemalcev, a so večino okvar uspeli odpraviti do polnoči, razen ene, ki je prizadela 16 odjemalcev. Danes ekipe Elektro Maribor nadaljujejo s sanacijo nizkonapetostnega omrežja.

Kot so za STA povedali na Elektru Celje, so imeli največ težav zaradi izpadov daljnovodov v Savinjski dolini, na območju Ljubnega, in v Logarski dolini ter na območjih Laškega in Dravograda. Natančnih podatkov o število odjemalcev, ki so ostali brez elektrike, še nimajo, so pa večino težav odpravili v ponedeljek do 21. ure.

Na Gorenjskem tokrat velikih motenj in izpadov električne energije ni bilo. Zaradi podrtih dreves je sicer v ponedeljek za krajši čas brez elektrike ostalo okrog 950 odjemalcev v Dupljah in 77 na Jezerskem. Nekaj izpadov pa je bilo tudi ponoči, ko je veter ponovno podiral drevesa. Na Orehku je bila dobava električne energije motena danes zjutraj okoli 2. ure, podobno je bilo tudi na območju Vogelj in Vokla, kjer pa so takoj vklopili drug vir napajanja.

Močan veter, ki na daljnovodne povezave podira drevesa, največ težav običajno povzroča na manj urbanih predelih Gorenjske, saj je po naseljih večinoma urejeno kabelsko omrežje. Gorenjska ima že skoraj 60 odstotkov svojega električnega omrežja pod zemljo, so za STA pojasnili v Elektru Gorenjska.

Na območju, ki ga pokriva Elektro Primorska, je v ponedeljek popoldne in v noči na torek zaradi udarov strel in močnega vetra prišlo do prekinitev dobave električne energije na skupno 309 transformatorskih postajah, brez elektrike pa je začasno ostalo nekaj več kot 9000 odjemalcev. Najhuje je bilo na področju Sežane, kjer je bilo prizadetih 156 transformatorskih postaj, brez energije pa je ostalo prek 4000 odjemalcev.

Razmere se sicer postopoma umirjajo, tako da so bile ob 10. uri brez napetosti samo še štiri transformatorske postaje, ki oskrbujejo 130 odjemalcev, so za STA pojasnili v družbi Elektro Primorska.