Svet

Mandeli gre še naprej na bolje

STA / S.R.
30. 7. 2013, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela po skoraj dveh mesecih bolnišničnega zdravljenja še naprej kaže znake izboljšanja, so danes sporočili iz južnoafriškega predsedstva.

Reuters
Mandeli naj bi se zdravstveno stanje izboljšuje.

Niso pa želeli komentirati poročanja medijev, da je Mandela prestal operacijo in da je bil pri njem dvakrat sprožen preplah. "Nekdanji predsednik Nelson Mandela ostaja v kritičnem, a stabilnem stanju v bolnišnici v Pretorii in še naprej kaže znake izboljšanja," se glasi uradna izjava Pretorie.

Ameriška mreža CBS je sicer pred kratkim poročala, da je Mandela prestal "operativni poseg", v okviru katerega so mu odmašili cevko za dializo, v zadnjih tednih pa sta bila pri njem tudi dva preplaha. V enem primeru se ni odzival na zdravila, v drugem pa je naprava, ki spremlja njegove življenjske funkcije, pokazala stisko.

Mandelo so 8. junija sprejeli v bolnišnico zaradi ponavljajoče se pljučnice. Njegove težave s pljuči naj bi bile povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v zaporu. 27 let je bil namreč zaprt zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Južnoafriški republiki.

Po navedbah družine in prijateljev Mandela diha s pomočjo aparata in prejema dializo. Predsednik Jacob Zuma je javnost pozval, naj še naprej molijo za nekdanjega predsednika in prejemnika Nobelove nagrade za mir.