Slovenija

Jeseni nova stranka na desni?

Petra Rupnik
22. 7. 2013, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kdo bo vodja nove stranke, ki naj bi se jeseni oblikovala na slovenski politični sceni? Po informacijahnaših virov naj bi nastala okrog predstavnika Civilne družbe za pravično Slovenijo, Jožeta Možine.

Mediaspeed
Jože Možina, predstavnik Civilne družbe za pravično Slovenijo in nekdanji direktor RTV Slovenija.

Če se je še pred časom ugibalo o pretresu na levici, o novi stranki, ki naj bi nastala okrog nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, in celo špekulacijah, da naj bi namesto nove stranke prevzel kar mesto vodje stranke Pozitivna Slovenija, so se sedaj pojavile govorice o novi stranki, ki naj bi nastajala na desnem političnem polu.

Slednjega so močno pretresli vseslovenski protesti in posledični sestop najmočnejšega voditelja na desni, Janeza Janše, z mesta predsednika vlade. Očitno do te mere, da so nekateri posamezniki v doslej vedno nekako že vnaprej določeni delitvi volilne pogače, kjer si je večji kos na desni privoščila Janševa stranka SDS, videli priložnost za uspeh.

Po naših informacijah naj bi nova stranka na desnem polu uradno nastala jeseni, o tem, kdo naj bi jo ustanavljal in predvsem kdo bo njen glavni obraz, pa krožijo še večja ugibanja. Ker je konec maja iz stranke Državljanska lista izstopil 'uporniški' Janez Šušteršič, so se začela pojavljati namigovanja, naj bi novo stranko ustanavljal prav on. Šušteršič sicer nikoli ni skrival naklonjenosti do vlade in osebnostiJ aneza Janše, zato je po drugi strani malo verjetno, da bi proti njemu tekmoval z novo stranko.

Kdo najbi torej jeseni pretresel desni pol slovenskega političnega prizorišča? Po naših informacijah bi bil to lahko predstavnik Civilne družbe za pravično Slovenijo, Jože Možina, sicer bolj znan kot nekdanji direktor RTV Slovenija. Na julijskem kongresu omenjene Civilne družbe je med drugim izjavil: »Živimov času najhujše moralne, politične, gospodarske in finančne krize po osamosvojitvi, znašli smo se vrazvojni slepi ulici. To nas sili v povezovanje vseh ljudi dobre volje.« Preroško?