Svet

Pomorili 13 članov iste družine

STA / S.R.
21. 7. 2013, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Siriji je milica, ki podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, pomorila 13 članov iste družine, med njimi šest otrok, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Reuters
Pripadnik sirske vojske, zveste vladnemu režimu.

Pomor se je zgodil v vasi Bajda ob Sredozemskem morju blizu mesta Banias, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Število ubitih iz iste družine, ki so jih napadle režimske sile v vasi Bajda, je naraslo na 13. Tri neoborožene moške so pripadniki milice ustrelili in ubili pred domom. Oboroženi moški so nato vdrli v domovanje ter pobili še ženske in otroke," je povedal direktor observatorija Rami Abdel Raman, ki pa je dodal, da ne ve, kako so bili ubiti otroci in ženske.

"Obstajajo različna poročila. Nekateri pravijo, da so jih ustrelili, nekateri pa, da so jih žive zažgali," je povedal Raman in dodal, da je brutalen poboj morebiti sprožilo sektaško sovraštvo. Območje Baniasa je namreč dom sunitov in alavitov. V soboto so štiri alavitske pripadnike režimskih sil pobili v spopadih, milica pa naj bi maščevala s pobojem te družine.

Medtem pa je vedno bolj krvavi boj v Siriji danes v pogovoru za britanski BBC komentiral britanski premier David Cameron. Kot je dejal, se je Asadov režim v zadnjih mesecih morda res okrepil, a še vedno se da veliko storiti, da se pomaga sirskim opozicijskim silam.

Obenem je sicer Cameron priznal, da je v sirski opoziciji "preveliko" ekstremizma, a vztrajal, da si zmerne opozicijske skupine kljub temu zaslužijo podporo.

A ta očitno vsaj zaenkrat ne bo prišla v obliki orožja, saj BBC ocenjuje, da britanski parlament ne bi odobril oboroževanja sirskih upornikov zaradi dokazov o vpletenosti skrajnih skupin in skrbi, da bi lahko orožje padlo v napačne roke. Med drugim oboroževanju nasprotujejo številni poslanci Cameronove konservativne stranke, četudi ga je Cameron še do nedavnega zagovarjal.