Črna kronika

S pogorišča se še vedno vali dim

STA / S.R.
21. 7. 2013, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gasilci nadaljujejo z gašenjem požara v mariborskem podjetju Gorenje Surovina, kjer je okoli 13. ure zagorelo v obratih za predelavo papirja in plastike.

Ferdo Stergar
Gasilci bodo požar pogasili v nekaj urah.

Iz objekta se še vedno vije siv dim, gašenje pa naj bi se nadaljevalo vse do nočnih ur. Ponoči bo nad območjem bdela nočna straža, da ne bi znova začelo goreti.

Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, bodo ponoči objekt nadzirali tudi policisti, kriminalistična preiskava pa se bo začela v ponedeljek, ko se bo pogorišče ohladilo. Vzrok požara in škoda na objektu tako še vedno nista znana.

Gasilcem je okoli 16. ure uspelo požar omejiti. Požar je gasilo okoli 200 gasilcev iz 14 gasilskih društev iz Maribora in okolice z okoli 40 vozili. Goreli so odpadki, med katerimi so tudi odpadni hladilniki in televizorji, ki sami po sebi ne predstavljajo nevarnosti, v stiku z ognjem pa lahko pri predmetih pod tlakom prihaja do detonacij.

Tako je bilo na kraju dogodka slišati več detonacij, vendar poškodovanih naj ne bi bilo. Reševalci so zaradi izpostavljenosti visokim temperaturam nudili pomoč trem gasilcem.

Prišlo je tudi do eksplozije plinskega ventila, ki je zagorel, dva plinska ventila pa so gasilci uspeli pravočasno zapreti.

Po besedah vodje intervencije Božidarja Vivoda je bilo v začetku tudi nekaj težav z logistiko zaradi časa dogodka, saj je na dela prost dan težko dobiti podatke od zaposlenih, ki imajo natančne informacije o lokaciji različnih snovi v posameznem objektu.

Objekt je bil pokrit s fotovoltaičnimi modemi, ki jih je prav tako zajel požar. Po besedah poveljnika mariborske civilne zaščite Slobodana Stojanovića obstaja verjetnost, da je zagorelo prav na tem delu objekta. Več naj bi bilo znanega v prihodnjih dneh.

Policija je sicer vseskozi pozivala ljudi, naj se umaknejo s poti, ki vodijo do kraja požara in s tem omogočijo intervencijskim službam prosto pot. Ker se je s kraja dogodka nad Maribor vil daleč naokoli viden visok oblak črnega dima, je policija bližnjim stanovalcem svetovala, naj zaprejo okna. Za zdaj pa ni informacij, da bi bil dim nevaren za zdravje ljudi.

V Skupini Gorenje, pod okrilje katere spada mariborsko podjetje Surovina, za zdaj, kot so sporočili za STA, ocene škode še ne morejo podati, prav tako še ni znan vzrok požara.

Prizorišče požara si je ogledal tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki je ocenil, da se gasilci uspešno borijo proti ognjenim zubljem.

Domnevno zaradi visokih temperatur naj bi bila povzročena škoda tudi na avtomobilih, parkiranih v bližini objekta, in ponjavah, zaradi česar so se na policijo številni obrnili s klici na interventno številko 113. Policija jih je pozvala, naj počakajo do zaključka intervencije.