Slovenija

Odpuščanje srednjih medicinskih sester?

STA / S.R.
21. 7. 2013, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki zdravstvene in babiške nege so oblikovali Modro knjigo standardov in normativov v zdravstveni in babiški negi ter oskrbi, ki bo, pravijo, zapolnila vrzel na področju kadrovanja, izobraževanj in varnosti.

Thinkstock

Oglasili pa so se tudi nasprotniki, ki menijo, da bi postavljeni normativi privedli do odpuščanja srednjih medicinskih sester.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov (Zbornica-Zveza), ki je bila vključena v pripravo dokumenta, so za STA pojasnili, da je bila morda knjiga težko pričakovana. "Zavedamo se, da je to živ dokument, ki se bo zagotovo dopolnjeval, spreminjal in prilagajal potrebam pacientov in možnostim družbe, da skozi ustrezno število zdravstvenih delavcev in sodelavcev zagotavlja prebivalcem v Sloveniji varno in kakovostno zdravstveno in babiško nego ter oskrbo," so dejali.

V dokumentu poleg določitve kadrovskih standardov ugotavljajo, da je na bolnišnični sekundarni in terciarni ravni premalo izvajalcev zdravstvene nege. Na podlagi analize štiriletnega obdobja so ugotovili, da je glede na zasedenost bolnišnic od 1451 do 1753 izvajalcev zdravstvene nege manj, kot bi bilo potrebno. Največ pomanjkanja je med diplomiranimi medicinskimi sestrami.

V modro knjigo so vključili tudi seznam aktivnosti za zagotavljanje kadrovskih pogojev za izvajanje kakovostne in varne zdravstvene nege. Med drugim so zapisali, da je potreben takojšen pristop k obračanju piramide izobrazbene strukture v smeri 70 proti 30 odstotkov v korist diplomiranih medicinskih sester.

V Zbornici-Zvezi so pojasnili, da so dokument potrdile ključne organizacije oziroma organi in telesa stroke, intenzivno pa je sodeloval tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Dejali so, da je uveljavitev normativov stvar pogajanj stroke in sindikatov z ministrstvom za zdravje ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Obema ministrstvoma so poslali tudi nabor pogajalcev, zaenkrat pa odziva na modro knjigo še niso prejeli.

V Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije pa opozarjajo, da je bila modra knjiga izdelana brez sodelovanja vse strokovne javnosti. "Kljub temu, da bo ta dokument osnova za določitev kadrovskih normativov, kar je zapisano v stavkovnem sporazumu, za mnenje ni bila povprašana večina sindikatov, ki imajo svoje člane zaposlene v zdravstveni negi," so pojasnili.

Po mnenju združenja je najbolj sporno, da so za izdelavo uporabili dokument Poklicne aktivnosti in kompetence v zdravstveni in babiški negi iz leta 2008, ki ni bil nikoli potrjen na ministrstvu za zdravje. Prepričani so, da modra knjiga ne odraža dejanskega stanja, temveč gre za "skupek želja strokovnjakov, ki želijo razvrednotiti delo srednjih medicinskih sester na nivo pomočnikov" in jih temu primerno tudi plačati. Ob tem so opozorili, da bi sprejetje predlaganih normativov privedlo do zaposlovanja diplomiranih medicinskih sester ter odpuščanja tistih s srednješolsko izobrazbo.

"Knjižica ne odraža dejanskega stanja v zdravstveni negi, saj je seznam aktivnosti srednje medicinske sestre bistveno manjši od dejanskega stanja," je še pojasnil predsednik združenja Klemen Markeš.

Dejal je, da z ustvarjalci dokumenta še niso bili v stiku, saj je bila po njegovih besedah modra knjiga do prejšnjega tedna tajna. "Dogovarjali smo se za sestanek, ki pa je bil z njihove strani konec junija zaradi dopustov prestavljen na jesen," je pojasnil.

V Zbornici-Zvezi so na očitke združenja odgovorili, da so kot popotnico dokumentu dodali poziv strokovni javnosti, da ga obravnavajo z vso spoštljivostjo do stroke in oblikovalcev posameznih poglavij. Poleg tega pričakujejo, da bo pohval, pripomb, predlogov in kritik nanj veliko, zapisali pa so še, da predlagani kadrovski standardi temeljijo na preverjenih in mednarodno primerljivih kriterijih.