Vsebnost strupene kemikalije v hrani, zaradi katere je po zadnjih podatkih umrlo 27 otrok, je bila kar petkrat višja, kot je v pesticidih, ki se prodajajo v trgovinah. Teste so med drugim izvedli na vzorcih olja za kuhanje in na vzorcih hrane, ki so jo 16. julija zaužili otroci. V njej so potrdili prisotnost strupenega monokrotofosa - kemikalije, ki se pogosto uporablja v mešanici pesticidov v Indiji.

Vsebnost monokrotofosa v olju je bila celo petkrat višja, kot pa je v mešanici, ki jo za uničevanje škodljivcev prodajajo v trgovinah, je po pisanju časnika Times of India povedal predstavnik policije. Časnik celo piše, da naj bi hrane sploh ne pripravljali na olju, ampak kar na pesticidu.

Tudi obdukcija je medtem potrdila, da so otroci umrli zaradi zastrupitve s curryjem iz krompirja in leče, ki so jim ga postregli v šoli. Šolsko hrano naj bi kuhali v posodah, v katerih je bil pred tem shranjen pesticid.

Za to naj bi bila kriva ravnateljica osnovne šole, kjer je prišlo do tragičnega dogodka, in njen soprog, ki sta šoli dobavljala hrano.

Vlade indijskih zveznih držav skušajo z brezplačnimi obroki v državnih šolah pomagati otrokom, ki so v revni Indiji pogosto podhranjeni. Poleg tega želijo na ta način spodbuditi obiskovanje šole. A zastrupitve s hrano so zaradi slabe higiene in hrane nizke kakovosti pogoste.