Slovenija

Odložilni veto na zakon o davku

STA / S.R.
17. 7. 2013, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Državni svet je na današnji izredni seji s 26 glasovi za in nobenim proti izglasoval odložilni veto na zakon o davku od srečk.

Davka na loterijske srečke zaenkrat ne bo.

Ta zagotavlja del dodatnih proračunskih prihodkov v okviru rebalansa letošnjega proračuna, svetniki pa menijo, da je škodljiv za nekatere organizacije. Odložilni veto na zakon o davku od srečk je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Alojzom Kovšco, ki je ocenila, da je zakon škodljiv za slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije, ki se financirajo od prihodkov od klasičnih iger na srečo.

Kot so menili, bi se lahko uvedba davka zaradi predvidljivega padca prodaje srečk in zaradi odpiranja možnosti tako nelegalne kot tudi legalne ponudbe tujih, predvsem internetnih prirediteljev iger, ki bodo zaradi manjše davčne obremenjenosti bolj konkurenčni od domačih prirediteljev, dolgoročno izkazala kot fiskalno kontraproduktivna.

Državni zbor bo moral o zakonu o davku od srečk, ki ga je sprejel v petek, zdaj odločati znova, tokrat pa bo morala za potrditev glasovati absolutna večina vseh poslancev.