Slovenija

Tatinski varnostnik že ima novo službo?

robert.marin@svet24.si
17. 7. 2013, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Borut Hriberšek bo po naših informacijah kazen odslužil z delom na turistični kmetiji na Dolenjskem.

Svet24
Borut Hriberšek

Borut Hriberšek je bil včeraj obsojen na dve leti zapora, a bo lahko med prestajanjem kazni delal in prebival doma, v zapor pa bo šel ob prostih dneh in vikendih. Nekdanji varnostnik se je tudi zavezal, da bo v petih letih Sintalu vrnil manjkajoč denar, dobrih 23 tisoč evrov.

»Ja!« je bil odločen Borut Hriberšek, ko ga je ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić vprašal: »Ali priznavate krivdo po obtožbi?« »Rad bi se opravičil vsem bivšim sodelavcem, ker delajo pošteno, za kakršen koli denar že, pa tudi Sintalu. Dejanje globoko obžalujem. Se ne izplača. Oziroma za to ni nobene moralne podlage,« je po priznanju še dejal Hriberšek s solznimi očmi.

»Dejanje globoko obžalujem. Se ne izplača. Oziroma za to ni nobene moralne podlage.« Borut Hriberšek

Kot smo napovedali: Zgodba se je za 47-letnika iz Kamnika razpletla presenetljivo dobro. Za kaznivo dejanje velike tatvine je sicer v primeru, ko je povzročena škoda velika, predvidena kazen do osem let zapora. Sodišče je Hriberška obsodilo na dve leti zaporne kazni, ki pa jo bo naših informacijah odslužil oz. oddelal na neki turistični kmetiji na Dolenjskem, pod ključem pa bo le za vikende in praznike. Hriberšek je bil tudi oproščen plačila stroškov postopka, včeraj popoldne pa je lahko že svobodneje zadihal, saj so mu odpravili pripor.

Tožilec Marko Godec je z izplenom pogajanj zadovoljen. »Menim, da je kazen primerna, ne glede na res ogromno količino denarja, ki je bila odvzeta,« je Godec po naroku dejal pred sodno palačo. »Priložnost dela tatu. Imel je stik z velikimi količinami denarja, sam pa je bil v težkem finančnem položaju,« je še dejal Godec.

Še bolj nasmejan je bil po obravnavi Hriberškov zagovornik Boris Grobelnik, ki je poudaril, da je bil njegov klient doslej nekaznovan, da se je sam predal in da je denar skoraj v celoti vrnjen. Grobelnik je tudi spomnil na zakonsko določbo, ki predvideva, da se tistemu, ki kaznivo dejanje prizna, izreče nekoliko milejša kazen. »Kazen se mi zdi ustrezna, pa tudi postopek je bil hitro končan, v treh mesecih. Mislim, da je kazen več kot poštena,« je dejal Grobelnik.

Spomnimo. Hriberšek je 6. aprila iz centralnega trezorja podjetja Sintal v Šiški pospravil 1.028.800 evrov. Nekaj dni se je klatil po Avstriji in Nemčiji, toda šele po tem, ko je poravnal materine dolgove kamniškemu domu upokojencev, in sicer približno 350 evrov. Ko pa je izvedel, da je njegova partnerica v stiski in da njeni sodelavci zbirajo denar zanjo, se je odločil za predajo – 'preverjenemu novinarju' Slovenskih novic. Policisti so ga aretirali po intevjuju za omenjeni časnik, 18. aprila, na Šentilju.