Svet

Za Putina odnosi z ZDA pomembnejši od afere s Snowdnom

STA / J.P.
17. 7. 2013, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ta je sicer v torek uradno zaprosil za začasni azil v Rusiji, nakar so ZDA znova zahtevale njegovo izročitev.

Reuters
Barack Obama in Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes poudaril, da so odnosi z Washingtonom za Moskvo pomembnejši od prepirov zaradi afere, ki jo je sprožil nekdanji analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. 

"Gospoda Snowdna smo opozorili, da je vsaka aktivnost z njegove strani, ki bi škodila odnosom med Rusijo in ZDA, za nas nesprejemljiva," je dejal.

Ruski predsednik je danes ponovil stališče, da lahko Snowden v Rusiji ostane le, če bo prenehal razkrivati skrivnosti, ki škodijo ZDA. "Gospoda Snowdna smo opozorili, da je vsaka aktivnost z njegove strani, ki bi škodila odnosom med Rusijo in ZDA, za nas nesprejemljiva," je dejal.

"To je njegova usoda in njegova izbira," je še dodal Putin in spomnil, da imajo v Moskvi pač "svoje državne interese, vključno s tistimi, usmerjenimi h krepitvi rusko-ameriških odnosov". "Odnosi med državama so veliko pomembnejši od prepirov glede dela varnostnih služb," ruske tiskovne agencije še navajajo besede Putina ob današnjem obisku v Sibiriji.

A obenem je ruski predsednik zavrnil zahteve ZDA po izročitvi Snowdna, ki mu očitajo izdajo državnih skrivnosti. "Imamo svoje lastne predstave glede razvoja rusko-ameriških odnosov. Ne bomo se obnašali tako kot druge države. Smo neodvisna država in imamo neodvisno zunanjo politiko," je poudaril.