Svet

Še več šolarjev umrlo zaradi zastrupitve s hrano

STA / J.P.
17. 7. 2013, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Indiji je zaradi torkove zastrupitve s hrano umrlo že 20 otrok, medtem ko jih okoli 30 ostaja v bolnišnici.

Reuters
Fotografija je simbolna.

Otroci so se zastrupili z brezplačnim kosilom, ki so ga dobili v osnovni šoli, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskava še poteka, prvi testi pa so pokazali, da so bile v hrani strupene kemikalije.

Vsi otroci so mlajši od desetih let. Za kosilo so jedli riž in lečo, ki so jim ju skuhali v šoli, je povedal uradnik indijske zvezne države Bihar, kjer je prišlo do tragične zastrupitve. Zakaj so nekateri otroci v samo nekaj urah umrli, medtem ko so številni drugi preživeli, zaenkrat ne vedo. Vzrok njihove smrti sedaj preiskujejo sodni izvedenci.

V državnih šolah revnim učencem omogočajo brezplačne obroke in ti so izredno priljubljeni, mnogi otroci pridejo v šolo le zaradi njih. Zaradi slabih higienskih razmer v šolskih kuhinjah in nekvalitetne hrane pa so zastrupitve precej pogoste. Kot dodaja AFP, je Bihar ena najrevnejših indijskih zveznih držav.

Otroke, ki so umrli po torkovem kosilu, so danes že pokopali v bližini njihove šole. V torek zvečer je potekal protest, na katerem je na stotine ljudi zahtevalo stroge kazni za vladne uradnike, odgovorne za tragedijo.

Prizorišče zastrupitve je bila sicer državna šola v Biharju. Na teh šolah revnim učencem omogočajo brezplačne obroke in ti so med ljudmi izredno popularni, mnogi otroci pridejo v šolo le zaradi njih, piše AFP in dodaja, da velja Bihar za eno najrevnejših indijskih zveznih držav.