Slovenija

V okviru akcije Pomežik soncu letos brezplačno letuje 312 otrok

STA / J.P.
17. 7. 2013, 07.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Počitnice bo otrokom popestril tudi današnji Lekov živžav v počitniškem domu v Kranjski Gori.

lek.si
Največ otrok, ki bodo letos pomežiknili soncu, prihaja iz osrednjeslovenske in podravske regije.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je ob finančni pomoči družbe Lek in drugih donatorjev letošnje poletje na brezplačno letovanje v okviru humanitarne pobude Pomežik soncu odpeljala 312 otrok iz socialno ogroženih družin. 

Humanitarno pobudo Pomežik soncu ZPMS in farmacevtska družba Lek, ki je članica skupine Sandoz, letos organizirata že petnajsto leto zapored. V vseh teh letih je Lek prispeval preko 215.000 evrov, brezplačno letovanje pa je bilo omogočeno več kot 10.000 otrokom iz vse Slovenije, pri čemer so bile za mnoge otroke to sploh prve počitnice. Med otroci so tudi taki, ki so stari 12 let in so s pomočjo humanitarne akcije prvič videli morje.

"Ponudb počitniških programov za otroke je sicer veliko. Ne pozabimo pa dejstva, da bo po anketah četrtina Slovencev pri preživljanju dopusta varčevala, kar bodo še posebej občutili otroci," opozarja Darja Groznik, predsednica ZPMS.

Letos je Lek kot sponzor akcije za letovanje otrok prispeval 17.000 evrov, Pomežik soncu pa je ob pomoči še drugih donatorjev na brezplačno letovanje lahko odpeljal 312 otrok iz socialno ogroženih družin. Otroke so vključili v vse poletne programe ZPMS in jih tako pomešali med tiste, za katere so letovaje lahko plačali starši. 10-dnevno letovanje v počitniških domovih ZPMS na otroka sicer stane 300 evrov.

Največ otrok, ki bodo letos pomežiknili soncu, prihaja iz osrednjeslovenske in podravske regije. Z Gorenjske se je letovanja udeležilo 34 otrok, od tega 13 iz Kranja, pet z Jesenic, šest iz Radovljice, osem iz Škofje Loke in dva otroka iz Tržiča.

"Ponudb počitniških programov za otroke je sicer veliko. Ne pozabimo pa dejstva, da bo po anketah četrtina Slovencev pri preživljanju dopusta varčevala, kar bodo še posebej občutili otroci," opozarja Darja Groznik, predsednica ZPMS, ki zato v več krajih po državi pripravlja številne brezplačne programe.

Tradicionalno v okviru pobude Pomežik soncu vsako leto v počitniškem domu v Kranjski Gori pripravijo tudi poseben dan doživetij. Letošnji Lekov živžav bo potekal danes, ko bo otroke obiskala tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.