Slovenija

V Zagorju ob Savi podpirajo oživitev Medijskih toplic

STA/M.V.
14. 7. 2013, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan skupaj z lokalno skupnostjo podpira prizadevanja prostovoljske iniciative za oživitev Medijskih toplic, ki so zaprte od leta 2009. Na občini so za STA povedali, da so stopili zraven in civilni iniciativi za ponovno odprtje Medijskih toplic že pomagali po svojih zmožnostih in skladno s pristojnostmi.

Slovenia-terme

Na občini so dejali, da se je v določenem trenutku pojavilo vprašanje, kako odpreti letno kopališče, da bo to v skladu z vsemi standardi in varnostnimi zahtevami. Občina je ponudila lastniku kompleksa Poslovni sistem Zupanc dogovor o petletnem brezplačnem najemu bazenskega kompleksa. Hkrati je občina civilno iniciativo pozvala, naj se organizira kot društvo, da bo tudi formalna podlaga za sodelovanje med občino in njimi.

Po oceni zagorske občine bi tako bilo društvo nosilec aktivnosti za odprtje kompleksa, občina pa bi lahko z društvom formalno sodelovala in tudi finančno pomagala.

"Seveda pa trenutno ni pravne podlage, da bi občina lahko neposredno vlagala v opremo in sanacijo bazenskega kompleksa, saj je ta v celoti v zasebni lasti. Kakršnokoli vlaganje bi moralo biti v celoti pravno zavarovano, kar pa je v danih okoliščinah neizvedljivo," navajajo na občini.

Pojasnili so tudi, da je lastnik Medijskih toplic v skupnem pogovoru, ki je potekal na ravni lastnik-prostovoljci-občina jasno povedal, da v kompleks ne namerava vložiti niti centa, je pa zainteresiran, da se bazen odpre. Trenutno je tako zadeva v fazi ugotavljanja strokovne ocene, koliko bi pravzaprav stalo, da bi bilo kopališče mogoče varno odpreti za javnost.

Kopališče odprto prihodnjo sezono

Zaradi uničenosti infrastrukture na kopališču tega podatka še ni, zato občina za zdaj ni ničesar obljubljala, kar se finančnega dela sanacije tiče. "Vsekakor pa bo zagorska občina še naprej podpirala vse aktivnosti prostovoljcev, ki tečejo v smer odprtja kopališča, z željo, da se ustvarijo pogoji, v katerih bi lahko prihodnjo sezono kopališče tudi odprli," pravijo na občini.

Po oceni zagorske občine je letos zanesljivo prepozno za odprtje kopališča. Do prihodnje sezone pa je treba najti pravno podlago, če ta sploh obstaja in ustvariti temelj za sodelovanje z društvom, ki bo nosilec aktivnosti. Na občini menijo, da je dolgoročna rešitev investitor, ki bi odkupil kompleks Medijskih toplic in imel resen namen povrniti zdravilišču sloves, kakršnega so Medijske toplice imele dolga leta, preden so prišle v roke zasebnemu lastniku, ki je pustil kompleks tako klavrno propasti.

Omenjena civilna iniciativa, ki je nastala na pobudo Jureta Urbanije, je doslej pripravila kar nekaj očiščevalnih akcij z namenom ureditve okolice propadajočega hotela. Po navedbah civilne iniciative so se Medijske toplice v zadnjih štirih letih spremenile v zbirališče nesnage, odpadkov, gnilega listja, bazeni so postali domovanje žab in pupkov, zapuščene hotelske sobe pribežališče ljudi, ki so skrenili s prave poti. Po njihovi oceni je kompleks postal žrtev vandalov, ki so v notranjosti uničili vse, kar se je dalo.

Civilna iniciativa je sicer Poslovni sistem Zupanc uspela prepričati o brezplačnem najemu zunanjega dela kompleksa, zaradi zahtevnih obnovitvenih del pa odprtje kopališča pričakujejo naslednje leto.