Slovenija

Bratuškova danes o težavah slovenskega zdravstva

STA / S.R.
11. 7. 2013, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek bo danes z zdravniškimi organizacijami in svojimi sodelavci iskala rešitve za slovensko zdravstvo.

Reuters
Premierka Alenka Bratušek.

Na sestanku se verjetno ne bodo mogli izogniti razpravi o finančnih težavah bolnišnic, brezposelnosti mladih zdravnikov ter predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti. Na sestanek je premierka poleg ministra za zdravstvo Tomaža Gantarja in ministra za finance Uroša Čuferja povabila predstavnike zdravniških organizacij, iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Sloveniji, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Gantar pred današnjim srečanjem ni niti optimističen niti pesimističen. Prejšnji teden je dejal, da se zaveda, da je finančni položaj v državi nasploh težek, a je rešitev v zdravstvu nujno treba najti.

Prvi mož zdravstvene blagajne Samo Fakin opozarja, da časa za postavljanje diagnoze ni več, pač pa so potrebne čim prejšnje rešitve.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina na sestanku pričakuje odkrito razpravo, pa tudi jasna zagotovila vlade glede ekonomskih sposobnosti države in njene nadaljnje vloge pri ohranjanju dosežene kakovosti slovenskega zdravstva.

Predstavnik iniciative zdravnikov Daniel Bešič Loredan pa je poudaril, da je treba na nivoju vlade in koalicije oblikovati strategijo in vizijo, šele nato pa zdravstveno reformo. Zato od Gantarja zahteva, naj predlog novega zakona o zdravstveni dejavnosti umakne iz javne razprave.